Neklid na Šluknovsku šíří obavy do dalších měst

Ústí nad Labem - Poslední události ve Šluknovském výběžku ovlivňují veřejné dění v celém Ústeckém kraji. Zástupci tamních měst hovoří o šířícím se strachu z přílivu sociálně nepřizpůsobivých rodin, mnohdy úplně zbytečně. Volné obytné prostory v obyvatelích vyvolávají nejistotu, zda do nich majitel nehodlá nastěhovat problematické spoluobčany. Přes internet se svolávají k demonstracím.

Desítky volných bytů nahánějí strach třeba obyvatelům Děčína. Jako lavina se městem šíří informace, že je obsadí nepřizpůsobivé rodiny, zda nejde o fámu, už ale nikdo nezkoumá. Někteří děčínští obyvatelé se začali prostřednictvím sociální sítě domlouvat na demonstraci. Zástupci magistrátu řeší desítky dotazů a snaží se situaci uklidňovat. Jakýkoli protest je podle nich úplně zbytečný. „Já bych řekl opravdu, že je to fáma, žádné takové informace nemáme,“ tvrdí děčínský primátor František Pelant (ČSSD). Ředitel městské policie Marcel Horák potvrdil, že kontaktoval všechny majitele dotyčných domů a ti ho ujistili, že nemají v úmyslu obdobný postup.

Oprava panelového domu vystrašila obyvatele Trmic u Ústí nad Labem. Přes tři sta jich podpořilo internetovou petici. Starostka Jana Oubrechtová (Starostové a nezávislí) v tom vidí projev obav, „že do tohoto objektu budou novým majitelem sestěhováni nepřizpůsobiví občané.“ Také tady ale majitel domu radnici uklidnil, že problémové rodiny nechce.

Protest proti nepřizpůsobivým čekají příští týden v Ústí nad Labem, další pochod městem je na sobotu plánován ve Varnsdorfu.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)