V Jemnici objevili tajemnou skalní dutinu

Jihlava - Při výkopech kanalizace v Jemnici na Třebíčsku se pod silnicí objevila obrovská skalní dutina. Pravděpodobně jde o historický důkaz dolování drahých kovů. Místo je proto uzavřené a stavební práce načas pozastaveny. Místo nyní zkoumají odborníci, kteří by měli přesně určit původ i funkci objevené dutiny.

Objevená kaverna je asi dva metry vysoká, čtyři metry široká a možná až pět metrů dlouhá. Místní lidé jsou přesvědčeni, že jde o důkaz hornické historie města. „V současné době je tato štola jedinou odkrytou, která se v lokalitě Podolí vůbec nachází,“ upozorňuje místostarosta Jemnice Petr Novotný. „Při hrabání se začala ztrácet hlína a objevila se velká díra, to se běžně nestává,“ popisuje způsob objevení dutiny bagrista Roman Brůža.    

V Jemnici se podle dochovaných písemností těžily drahé kovy ještě před Kutnou Horou nebo Jihlavou, ale mnoho hmatatelných důkazů pro to neexistuje. Snad jedině kostel svatého Jakuba, který byl patronem havířů ještě před svatou Barborou. „Je to vlastně první hmatatelný důkaz o existenci jemnického dolování,“ říká propagátor hornické historie Jemnice Petr Vedra. „Odebereme vzorky a poté snad budeme chytřejší,“ dodává Petr Novotný.

Po budované silnici by už na konci října měla jezdit auta. Jestli se ale termín stavby podaří zvládnout, to teď záleží na rozhodnutí dalších institucí. Místo zkoumají archeologové, speleologové i státní báňská správa. „Nejprve se musí identifikovat, o jaký podzemní prostor se vlastně jedná, jestli jde o staré důlní dílo nebo něco jiného,“ uvádí mluvčí Státní báňské správy ČR Bohuslav Machek.  

Budování kanalizace v Jemnici má skončit až na konci příštího roku. Archeologové budou celou dobu bedlivě dohlížet i na všechny další výkopové práce.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)