Letci budou mít pomník, dá-li sbírka dost peněz

České Budějovice – Čeští hrdinové druhé světové války, kteří bojovali proti nacismu ve vzduchu, budou mít pomník. Historici, blízcí válečných letců a zástupci vojenských klubů, kteří na projekt shání peníze, ho chtějí postavit v Českých Budějovicích. Už deset let ale shánějí peníze. K cíli je významně posunul i včerejší benefiční koncert. Autoři projektu tak zahájili veřejnou sbírku, která má dát dohromady potřebný milion korun. Pomník se nejspíš bude moci honosit označením „národ sobě“ – zatímco lidé peníze dávají, úřady nebo velké podniky, které autoři oslovili, na památku hrdinů přispět nechtějí.

Posluchači i umělci, kteří vystoupili na benefičním koncertu, přispěli na stavbu pomníku československým válečným letcům 40 tisíci korun. Sami dárci podotkli, že dělají něco, co měl už dávno učinit někdo jiný. „Je nám líto, že stát na takové osobnosti a hrdiny zapomíná,“ poznamenal Pavel Jim Drengubák ze skupiny Nezmaři.

Ačkoli není 40 tisíc málo, bude potřeba ještě pětadvacetkrát tolik. Stavba pomníku vyjde zhruba na milion, proto dosud každý úmysl na jeho uskutečnění narazil na nedostatek peněz. Ty nechce dát stát ani ti nejbohatší. „Obeslal jsem dopisy největší podniky. Většina mi vůbec neodpověděla,“ poukázal spoluautor projektu Vladimír Vopálecký.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Organizátoři se nakonec rozhodli vyhlásit veřejnou sbírku, kterou zahájili benefičním koncertem. Kromě hostů vystoupení přispěli také někteří žijící váleční letci. Českobudějovický magistrát sice – stejně jako další úřady – penězi nepřispěl, přesto sbírku významně podpořil, když nabídl pozemek na pomník na Senovážném náměstí. „Město má několik desetiletí dluh vůči těm, kteří bojovali za druhé světové války,“ uvedl primátor Juraj Thoma.

České Budějovice sehrály v životě válečných letců významnou roli. Městské letiště totiž po návratu z Anglie využívala jedna z československých perutí. „Přistála tady 312. squadrona RAF a usídlila se zde,“ přiblížil jihočeský historik Jiří Petráš. Asi desítka letců, jejichž hrdinství přispělo nejenom k osvobození země, ale také k jeho obnově v původních hranicích včetně území přiznaného v roce 1938 Německu, také z Českobudějovicka pocházela.

Veřejná sbírka je časově neomezená. Zástupci magistrátu ale předpokládají, že pomník československých válečných letců vznikne už příští rok.