Expolicista odsouzený za zneužití pravomoci se do služby nevrátí

Brno - Policejní šéf Petr Lessy odmítl znovupřijetí bývalého břeclavského policisty Vladislava Gasnárka, který byl podle soudu v roce 2006 postaven mimo službu nezákonně. Gasnárek byl odsouzen za zneužití pravomoci veřejného činitele a policie ho poté propustila na základě negativního osobního hodnocení. Nejvyšší správní soud ale letos v květnu rozhodl, že policista měl být správně propuštěn podle jiného paragrafu.

„Nezákonnost rozhodnutí pramení z uvedení chybného důvodu pro propuštění,“ vysvětlil mluvčí NSS Pavel Trna. Policie totiž dala Gasnárkovi výpověď na základě negativního služebního hodnocení, to je v tomto případě podle NSS nepřípustné. 

„Zákon pro případy, kdy je policista pravomocně odsouzen, udává speciální důvod pro propuštění,“ dodal Trna. Policie měla použít paragraf, který říká, že policista musí být propuštěn, pokud je pravomocně odsouzen. Jedině pak by byla výpověď platná.

Gasnárek se chtěl k policii vrátit

Hned po tomto rozsudku začal Vladislav Gasnárek jednat s Okresním ředitelstvím policie v Břeclavi o možnosti svého návratu do práce. Případu se ale ujalo policejní prezidium, které Gasnárkovu žádost odmítlo. Od policejního prezidenta obdržel oznámení o propuštění kvůli spáchání trestného činu ke dni 28. srpna 2011.

Zdá se však, že tím pro Gasnárka celá záležitost nekončí, s policií se nejspíš bude soudit znovu. Tvrdí totiž, že výpověď není možné uložit zpětně. „Trvám na tom, že jsem byl propuštěn až k 29. srpnu 2011. Očekávám od policie alespoň omluvu a také to, že se mě bude snažit finančně odškodnit za těch devět let, kdy jsem byl mimo službu,“ uvedl Gasnárek.

Poprvé byl Gasnárek postaven mimo službu v roce 2002 poté, co byl obviněn ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Podle obžaloby sexuálně obtěžoval při výsleších dva muže a nutil jim pornografické materiály. Gasnárek tvrdil, že jde o spiknutí kolegů, kteří si to podle něj všechno vymysleli kvůli tomu, že se začal ucházet o post velitele.

Po pravomocném rozsudku měla policie právo Gasnárka vyhodit. V odůvodnění výpovědi však uvedla kromě příslušného paragrafu jako druhý důvod také to, že měl Gasnárek živnostenský list, což jako policista nesmí. Gasnárek byl vyšetřován kvůli třem živnostenským listům, které si vyřídil. U soudu však tvrdil, že nikdy podnikat nezačal, a proto neporušil služební zákon, který policistům zakazuje podnikání. Soud jeho argument uznal a Gasnárek nebyl odsouzen.

Napadl proto odůvodnění první výpovědi, v němž se psalo, že podniká. Krajský soud a následně i Nejvyšší správní soud uznaly, že výpověď v takové podobě není platná, zdůvodněním mělo být pouze pravomocné odsouzení. Gasnárek mohl nastoupit do služby.

Hned první den návratu do práce, tedy 3. 7. 2006, napsal Gasnárkův šéf negativní služební hodnocení. Na jeho základě byl Gasnárek znovu postaven mimo službu a měl dostat výpověď.

Gasnárek znovu výpověď napadl u krajského soudu. Nejvyšší správní soud letos na jaře potvrdil rozhodnutí krajského soudu, který řekl, že výpověď dostal neprávem.