Kraj pronajme novojičínskou nemocnici společnosti Agel

Ostrava – Zadluženou novojičínskou nemocnici hodlá Moravskoslezský kraj podle dnešního rozhodnutí krajských zastupitelů pronajmout společnosti Agel ocelářského magnáta Tomáše Chrenka. Pro bylo 41, proti nikdo, zdrželo se 16 zastupitelů. Představitelé kraje ujišťují, že rozsah lékařské péče, kterou nemocnice poskytuje, se od 1. ledna nezmění. Stranický šéf moravskoslezského hejtmana Jaroslava Palase (ČSSD) Bohuslav Sobotka záměr opakovaně odsuzoval.

Kraj nemocnici pronajme na 20 let. Zařízení v současnosti nese téměř 300 milionů korun závazků po lhůtě splatnosti, společnost Agel tyto závazky převezme. Mluvčí krajského úřadu Šárka Vlčková uvedla, že smlouva zaručuje, že kraj bude mít nad pronajímaným zdravotnickým zařízením kontrolu a že bude mít možnost rozhodovat o zásadních změnách. Zaručuje také, že současní zaměstnanci nemocnice nepřijdou o práci, ale budou pracovat pro nájemce. Nemocnice má nyní přes 800 zaměstnanců. „Smlouva zaručuje zachování struktury a rozsahu zdravotní péče v celé nemocnici včetně pracoviště ve Vítkově,“ uvedla Vlčková.

Předsedkyně zdravotního výboru Alena Krušinová (ČSSD) řekla, že smlouva je dobře postavena. „Je ale důležité, aby kraj pohlídal, že podmínky smlouvy budou dodrženy,“ řekla. Kraj vedený koalicí ČSSD a KSČM rozhodl o pronájmu nemocnice, přestože to odporuje programu stran a hejtman Palas se kvůli tomu dostal do sporu s předsedou sociálních demokratů Sobotkou. „Tady není jiné řešení kromě tohoto, nebo úplného zavření této nemocnice. Musíme přistoupit na menší zlo,“ řekl Palas poté, co smlouvu o pronájmu nemocnice projednala před dvěma týdny krajská rada.

Hejtman Jaroslav Palas: „My bychom danou nemocnici vůbec nepronajímali, (…) ale ten systém byl nastaven tak, že lukrativní části nemocnice pronajaty byly a nelukrativní část zůstala nám a stahovala celé zařízení do obrovských propadů. Přistoupili jsme k tomu proto, abychom zachovali funkční celek pro spádovou oblast 170 tisíc lidí a samozřejmě také pro onkologicky nemocné pacienty, kteří se rekrutují z poloviny celé Moravy.“

Podle opoziční ODS by bylo lepší nemocnici rovnou prodat. „Nemocnici v podstatě prodáváme. Nedovedu si představit, že by se za 20 let vracela kraji. Pronájem neodmítáme, ale prodej by byl pro kraj výhodnější,“ řekl zastupitel za ODS Jiří Veverka. Výnos z prodeje by podle něj kraj mohl použít k sanaci dluhů ostatních svých nemocnic. ODS se proto hlasování o pronájmu zdržela.

Studio ČT24 o pronájmu novojičínské nemocnice (zdroj: ČT24)

Po schválení zastupitelstvem rozhodne o uzavření smlouvy krajská rada. Smluvním partnerem kraje bude akciová společnost Radioterapie, která je stoprocentní dceřinou společností Agelu. Radioterapie se ve smlouvě zaváže investovat do rekonstrukce operačních sálů a anesteziologicko-resuscitačního oddělení 200 až 220 milionů korun.

Společnost Agel už v Česku, zejména v Moravskoslezském a Olomouckém kraji, provozuje deset nemocnic a několik dalších zdravotnických zařízení. Jsou mezi nimi Vítkovická nemocnice v Ostravě nebo Nemocnice Podlesí v Třinci. S krajskou nemocnicí provozuje Agel v Novém Jičíně společně komplexní onkologické centrum. To vydělává, avšak nemocnice prodělává.