Sdílení hudby a filmů zajímá policii

Ostrava/Frýdek-Místek – Dva muže z Ostravska a Frýdeckomístecka obvinili policisté z porušování autorských práv. Oba se nabourali do internetových databází a dva týdny nabízeli přátelům ke stažení hudbu a filmy. Podle policistů, kteří se zabývají počítačovou kriminalitou, muži způsobili souhrnnou škodu za 800 tisíc korun.

Chtěl si doplnit diskografii svých oblíbených písní a hudebních skupin a nechtěl za to platit. Jenže tím porušil autorská práva jejich majitelů. Pětadvacetiletého hackera z Třince záhy odhalili policisté, neochránila ho ani vymyšlená přezdívka. „Překvapilo mě, že policie jde i po tak malých rybách, jako jsem já. Nenapadlo mě, že tím, že dám sdílet pár CDček, vznikne taková škoda,“ svěřil se obviněný Jan Zamarski.

Podle policie ale mladík šířil nezanedbatelný objem dat. „Ze svého počítače nahrál na server, odkud si mohli hudbu stáhnout další uživatelé, více než 60 GB autorsky chráněných dat. Šlo především o hudbu,“ uvedl mluvčí PČR Frýdek-Místek Vlastimil Starzyk.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Během necelých dvou týdnů, kdy hacker na internetu stahoval a zdarma nabízel dalším zájemcům jejich oblíbené kapely, přišli majitelé autorských práv o více než 170 tisíc korun. O ušlý zisk se už přihlásili. „Pro mě osobně je to neskutečná částka, jsem dělník, který vydělává necelých 13 tisíc, takže je to obrovský šok,“ lituje Jan Zamarski.

Není ale sám, koho čeká vysoký postih. Podobný případ vyšetřují také policisté v Ostravě. Devětatřicetiletý muž nabízel zdarma ke stažení téměř tisíc filmů a hudebních titulů. „Celková škoda, kterou měl obviněný způsobit poškozeným, byla vyčíslena téměř na 600 tisíc korun,“ prozradila mluvčí PČR Ostrava Gabriela Holčáková. Kromě hudebních nosičů a filmů obviněný nabízel zdarma ke stažení také nelegální kopie komerčních softwarů. Také tomuto hackerovi z Ostravy hrozí pokuta a tři roky vězení.