Kraj prý zastrašuje sportovce, kteří kritizují novou halu

Pardubice - Pardubičtí sportovci tvrdí, že se je snaží krajský úřad cenzurovat. Údajně jim totiž zakázal kritické výroky o nové sportovní hale v Dašické ulici. Hejtmanství se snažilo na stavbě haly ušetřit, sportovci ho viní, že je díky tomu nekvalitně vybavena. Když sportovci upozorňovali na nedostatky novostavby, kraj jim důrazně doporučil, aby vážili kritická slova.

Sportovcům se to nelíbí, berou to jako omezení demokratických práv. Kraj, je údajně zastrašoval tím, že se ani několik týdnů po kolaudaci do nové haly nedostanou. A některé sportovní kluby skutečně novou halu přestaly veřejně kritizovat. „Sportovním klubům bylo doporučováno, aby se k problematice haly nevyjadřovali,“ tvrdí šéftrenér pardubických florbalistů Miroslav Janovský a dodává, že mu takový nátlak nepřipadá celospolečensky normální. O nové hale odmítl pro ČT mluvit třeba i ředitel pardubického sportovního gymnázia s odůvodněním, že nechce riskovat svoji práci. Jeho školu totiž zřizuje krajský úřad.

  • Sportovní hala Dašická zdroj: ČT24
  • Pardubická sportovní hala zdroj: ČT24

Za pravdu dává sportovcům i primátorka města Štěpánka Fraňková (SPP): „Mně zůstává rozum stát, protože do dnešní demokratické společnosti zcela jistě takové praktiky nepatří.“ Hejtman Radko Martínek (ČSSD) ale odmítá, že by sportovcům kritická vyjádření o nové sportovní hale zakázal. „Myslím, že sportovci u nás nemají být z čeho rozčarováni. To podstatné je, že se ukázalo, že sdělení v tisku některých z nich se ukázala ve všech případech jako nesprávné, nebo dokonce nepravdivé,“ říká hejtman.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)