Kontrola v Dobrušce odhalila černou brusírnu skla

Dobruška - Nepovolenou brusírnu skla odhalil stavební úřad v Dobrušce na Rychnovsku. Majitele, který broušení popírá, přistihli úředníci přímo ve chvíli, kdy sklo brousil. Šli najisto, kontrolou reagovali na stížnost občanů. Úřad nyní zahájí řízení o odstranění nepovolené stavby. Legální brusírna musí totiž splňovat přísné normy.

Na pozemku, který patří Jindřichu Šimánkovi, může podle dokumentace stát jen ohlášený dřevník o rozměrech 4 krát 4 metry. Stojí tam ale rozsáhlejší stavba. „Zahájíme řízení o odstranění stavby, jinak to nejde,“ uvedla tajemnice městského úřadu v Dobrušce Lenka Matušková.

Na černou dílnu si stěžoval konkurent v oboru, který nechtěl zveřejnit své jméno. Tvrdí, že musí dodržovat přísné předpisy, a proto jsou jeho výrobky dražší než zboží pana Šimánka. Černá brusírna si podle stěžovatele nedělá hlavu ani se životním prostředím, chemikálie a odpady vypouští bez úprav do kanalizace.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Jindřich Šimánek prohlásil, že sklo v domku nebrousí, ale jen balí. „Něco málo se tam brousí, já jsem ho při tom přímo zastihl,“ tvrdí Alexandr Retzer ze stavebního úřadu. Za černou brusírnu hrozí provozovateli pokuta až 200 tisíc korun.

Majitel domku může požádat o dodatečné povolení stavby a kolaudaci. Musel by ale splnit veškeré podmínky. „Pokud by tam chtěl brousit, nikdo mu to nezakazuje, ale musel by na to mít zpracovanou dokumentaci. Z toho by vyplynuly požadavky na ochranu životního prostředí, požární předpisy, hygienické předpisy, větrání, vytápění a tak dále,“ doplnil Retzer.