Neoznačené domy ztěžují práci záchranářům

Karlovarsko - Zdánlivě banální věc zásadně komplikuje práci záchranářům v Karlovarském kraji. Majitelé rekonstruovaných objektů zapomínají po opravách vrátit na domy cedulky s čísly popisnými. Řidiči sanitek mluví o stovkách takových případů. Tato liknavost může přitom rozhodnout, jestli se lékař dostane k pacientovi včas.

Karlovarští záchranáři ztrácejí zbytečným blouděním minuty. Ty přitom často rozhodují o záchraně života. „Je to pro nás i dost stresující, musíme sledovat provoz a zároveň hledat číslo popisné,“ říká jeden z řidičů karlovarské záchranky Jiří Polák. Záchranáři si zvykli na to, že čísla chybí na mnoha starých domech, nyní ale evidují stovky nových případů. „Teď nám narůstá trend zateplování domů a majitelé už tam zpět čísla neumístí,“ potvrzuje Lukáš Hutta, mluvčí záchranářů.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Používání čísel popisných upravuje stavební zákon. „Je to zákonná povinnost. Čísla přiděluje obec a stavebník nebo majitel je povinen je na své objekty umístit,“ informoval mluvčí magistrátu města Karlovy Vary Jan Kopál. Majitelům neoznačených domů hrozí v přestupkovém řízení pokuta až 10 tisíc korun.

Označení přitom chybí i na budově, ve které sídlí karlovarský stavební úřad, jenž by měl na dodržování zákona dohlížet. „To mě velice překvapuje, samozřejmě ihned zjednáme nápravu,“ dodal Kopál.