Vlhkou a hlučnou školku hygienici uzavřeli

Olomouc – Hygienici zavřeli mateřskou školu Lužická v Olomouci. Vyzvali je k tomu nespokojení rodiče, kterým vadilo, že za plného provozu probíhala v budově školky rekonstrukce. Navíc do ní při pondělním dešti zateklo a voda zničila stropy. Magistrát děti přesunul do náhradních prostor, mateřská škola by měla být v provozu opět od začátku října.

Olomouc chtěla o prázdninách zrekonstruovat školku, vyčlenila osm milionů na opravu a zateplení střechy, výměnu oken a novou fasádu. Ačkoli všichni očekávali, že na začátku školního roku budou práce hotovy, stavební firma ve skutečnosti v září teprve zahájila práce. Podle ředitelky mateřské školy se provoz v rekonstruované budově dal zvládat – až do deště v noci z pondělí na úterý.

Voda protekla opravovanou střechou a zničila stropy ve dvou odděleních. „Střecha byla provizorně zabezpečená plachtami, ale při tak intenzivním dešti vždycky dojde k zatečení,“ vysvětloval jednatel stavební společnosti Michal Horák. Když to ale zjistili rodiče, zavolali hygieniky, kteří provoz školky ihned zakázali. „Při kontrole jsme zjistili, že je situace opravdu velice špatná,“ uvedla Hana Kabátová z Krajské hygienické stanice Olomouc.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Magistrát, který je zřizovatelem školky, tvrdí, že začátek prací zdržely zdlouhavé procedury, které uvolnění peněz z evropských fondů vždycky provází. „Nejprve musela proběhnout soutěž, pak jsme museli získat souhlas s podmínkami soutěže a s uzavřením smlouvy o dílo, takže prázdniny uběhly a musíme to řešit až teď,“ zdůvodnil nečekaný odklad rekonstrukce z prázdnin na školní rok náměstek primátora Olomouce Ladislav Šnevajs.

Zatímco pro úředníky je dvouměsíční zdržení docela běžné, děti z mateřské školy Lužická si ale musí zvyknout na docela nové prostředí školky v Holečkově ulici. „Mají tady opravdu pěkné prostředí – čisté a klidné,“ sdělila vedoucí odboru školství olomouckého magistrátu Hana Fantová. Do své školky by se děti měly vrátit v říjnu.