Jihomoravští zastupitelé schválili slučování škol, s výjimkou Židlochovic

Brno - Jihomoravská krajská koalice složená ze zástupců ČSSD a KDU-ČSL podlehla tlaku na zachování gymnázií. Z balíku slučovaných škol, který schválili zastupitelé na dnešním zasedání, vynechala na poslední chvíli zrušení Gymnázia v Židlochovicích na Brněnsku. Mělo se sloučit s Gymnáziem T. G. Masaryka v Hustopečích na Břeclavsku. Pro slučování gymnázií připraví kraj podrobná pravidla. Na zásah do zmíněných škol však nejspíš nedojde dříve než za dva roky, řekl dnes novinářům hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Slučování škol dnes přijel na zasedání zastupitelstva podpořit ministr školství Josef Dobeš (VV). Řekl, že je to krok konfliktní, ale nutný. Rozhodnutí, které zastupitelé přijali, vyvolalo nevoli veřejnosti. Zastupitelé měli původně schvalovat slučování 32 středních škol do 16 nástupnických organizací. Po dnešním ranním rozhodnutí rady jedna dvojice vypadla. 

Proti slučování v diskusi vystupovali zástupci jednotlivých škol. Argumentovali tím, že školy mají dost studentů a absolventi se dobře uplatňují v praxi i vysokoškolském studiu. Mnozí připomněli stmelené učitelské sbory a unikátní atmosféru, která se sloučením s cizí školou zničí.

Za zastupitelstvo se naopak nepřímo postavil bývalý ředitel Gymnázia v Táborské ulici v Brně Pavel Faltýsek. Jeho školu kraj před lety sloučil s gymnáziem ve Vídeňské ulici. Faltýsek řekl, že slučování byl dvouletý náročný proces, který však oběma školám nakonec byl k duhu. Vyšly prý posílené s vynikajícím učitelským sborem. „Krajské školství je firmou, která ztratila 30 procent odbytu. Pokud firmě ponecháte veškeré výrobní prostory, veškeré zaměstnance, odsoudíte ji k živoření. Přežijí-li všechny kapacity, budeme mít zanedbané školy s podhodnocenými a špatně placenými učiteli,“ uvedl. Vysloužil si potlesk zastupitelů.

Na zasedání zastupitelstva přišly desítky studentů, aby vyjádřily nesouhlas s krokem vedoucím ke sloučení středních škol. Potleskem odměnili naopak kritika slučování, šéfa zastupitelského klubu ODS Jiřího Kadrnku, který mluvil v souvislosti se slučováním o hřebících do rakve jihomoravského školství.