Cizinecká policie v Brně objevila nelegální výrobnu tofu

Brno – V jedné z budov bývalého zemědělského družstva v Brně-Tuřanech se nelegálně vyráběl sýr ze sójových bobů. Pochybnou výrobnu tofu objevila ve středu hlídka cizinecké policie, která na stejném místě zasahovala už v květnu. Případ převzala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), provozovnu nesplňující hygienické předpisy nechala zavřít. Výrobci u sebe neměli ani doklady o původu surovin.

Sýr tofu výrobci distribuovali do prodejen a asijských tržnic. Případem se začali zabývat inspektoři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

„Výrobna nebyla udržována v čistotě a byla celkově ve špatném stavu, v celém výrobním prostoru byly vydrolené podlahy, neomítnuté zdi byly promořeny plísní, v objektu byl nahromaděn odpad a věci nesouvisející s výrobou potravin,“ popsal mluvčí SZPI Michal Spáčil. Kontroloři podle něj zjistili několik dalších porušení zákona. Na místě zajistili asi 40 kilogramů sójového výrobku připraveného k prodeji. Výrobci teď hrozí peněžní pokuta.

Nelegální výrobna tofu v Brně-Tuřanech (policejní záběry) (zdroj: ČT24)

Stejná provozovna se stala cílem kontroly cizinecké policie už letos v květnu. „Tehdy policisté při kontrole odhalili také chov slepic a kachen, které byly ve velmi špatném stavu. Jeden z cizinců, který neměl povolení k pobytu, byl následně vyhoštěn z republiky,“ doplnil policejní mluvčí Pavel Šváb.