Rozbily se výhybky, vlaky pod Vyšehradem nejezdí

Praha – Mezi pražským hlavním nádražím a Smíchovem nejezdí vlaky. Na staré, ale velmi vytížené trati se rozbily výhybky, Správa železniční dopravy se snaží je opravit. Jak dlouho zůstane dráha mimo provoz, zatím železničáři neuvedli. České dráhy musely kvůli mimořádné výluce odklonit své vlaky – především rychlíky na Plzeň a regionální vlaky do Berouna.

Rychlíky jezdí mezi hlavním nádražím a Radotínem po nákladní spojce přes Vršovice, Krč a Branický most, část regionálních vlaků ale v Radotíně končí. Spoje jsou zrušeny bez náhrady, cestující musí přestoupit do městských autobusů nebo do jiných vlaků, které v Radotíně zastaví. Bez náhrady jsou v úseku Praha-Smíchov - Praha - hlavní nádraží odřeknuty také rychlíky do Brna, které obvykle jezdí už ze Smíchova, kde bývají soupravy odstaveny.

Poruchu zařízení podle mluvčího SŽDC Pavla Hally odhalili v půl deváté zaměstnanci provozu, když zjistili nestandardní chování tří klíčových výhybek.

Správa železniční dopravní cesty ví o špatném stavu trati, k její generální opravě ale zatím neměla prostředky. „Toto je jasný důkaz toho, jak zoufale potřebuje tento úsek opravit,“ podotkl ale v souvislosti s poruchou výhybek mluvčí Halla. Úsek mezi hlavním nádražím a Smíchovem prošel poslední větší opravou v 80. letech minulého století.