Pardubice zavřely rušnou třídu. Inu, Den bez aut

Praha/Pardubice – Dnešní den, tedy 22. září, se každoročně slaví jako Den bez aut. Do akce se zapojuje na 1 400 měst po celé Evropě, hlavním cílem je poukázat na ekologicky šetrné způsoby dopravy. Mezi aktivní města patří také Pardubice. Zdejší radnice uzavřela pro dopravu třídu Míru a rušná ulice se na jeden den proměnila v poklidnou zónu určenou výhradně pro chodce a cyklisty.

„Během normálního všedního dne je tady obrovský prostor uprostřed, spousta lidí se mačká na stranách. Dnes by to tak být nemělo,“ komentoval klid na třídě Míru pardubický cyklokoordinátor Vojtěch Jirsa. Akce Město na Míru přivedla přímo do srdce Pardubic také kulturu.

Pardubická radnice už dlouho uvažuje o tom, že by třídu Míru pro dopravu uzavřela úplně, dnešní akce se dá také považovat za jakýsi zátěžový test. Většina místních obyvatel by pěší zónu v centru krajského města uvítala. Největší komplikaci přináší dnešní akce dopravnímu podniku. Všechny linky, které třídou Míru běžně projíždějí, jsou odkloněné do okolních ulic. Pro dopravu zůstane třída Míru uzavřená až do dnešní 20. hodiny.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)