Strančice nechtějí satelitní městečko

Strančice – Návrh nového územního plánu rozděluje radnici ve Strančicích. Jeho odpůrci včetně některých místních obyvatel upozorňují, že umožňuje bouřlivou výstavbu a tím vznik nových satelitních měst. Na to ale podle nich nestačí infrastruktura. Místostarosta plán brání – rozvoj obce prý bude pozvolný.

Na podobě územního plánu se neshodne ani nejužší vedení obce. Zatímco starosta s místostarostou prosazují další výstavbu, místostarostka je proti, stejně jako mnozí místní. „Obecně se od výstavby satelitů ustupuje, my bychom tím šli proti trendu,“ řekla místostarostka Strančic Hana Jarošová. Strančice ani okolní obce nejsou podle kritiků připravené na velký nárůst obyvatel. „V naší obci by to znamenalo velký problém s občanskou vybaveností, například mateřská škola už v současné době nevyhovuje potřebám,“ myslí si Pavel Soukup, obyvatel Všechrom, které spadají do katastru Strančic. Místostarosta Martin Hrdlička tvrdí, že s ohledem na plánovanou výstavbu se plánuje i budování nové infrastruktury, jako například právě školy a školky.

Podle Hrdličky bude rozšiřování obce pomalé. Zaručují to územní studie, které bude schvalovat zastupitelstvo. „To bude právě podmínka schválení územní studie, zajištění infrastruktury a přitažení veškerých inženýrských sítí do dané lokality,“ řekl Hrdlička. Místostarostce to ale nestačí. Územní studie podle ní nemá dostatečnou oporu v zákoně. „Jsou to jenom doporučení pro stavební úřad. Pokud to dostatečně zdůvodní, my už na to nemáme další páku,“ uvedla.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Podle některých obyvatel se do nového územního plánu nedaří prosadit redukci výstavby i proto, že například v Oticích, další obci, která patří pod Strančice, několik pozemků vlastní tajemník obecního úřadu. Zisk z prodeje těchto parcel developerovi by znamenal řádově desítky milionů. „O zařazení do územního plánu požádal vlastník pozemků sousedících s mými a já jsem se tomu nebránil,“ řekl k tomu tajemník strančického úřadu Miloslav Černý.

Nový územní plán je jedním z důvodů, proč chce místostarostka Jarošová rezignovat na svou funkci. Kvůli dalším neshodám by spolu s ní mělo šest zastupitelů přejít do opozice.