Olomoučtí specialisté přišli s novou léčbou vysokého tlaku

Olomouc – Kardiologové z olomoucké fakultní nemocnice začali využívat novou metodu pro léčbu vysokého krevního tlaku. Jako vůbec první v České republice umějí nyní pomoci pacientům, u kterých dlouhodobě nezabíraly dosud běžné léčebné postupy. V Česku žije až milion lidí, kteří mají potíže s vysokým krevním tlakem. Novou metodu dnes olomoučtí lékaři předvedli v přímém přenosu svým kolegům v rámci konference Luklův kardiologický den.

Nová metoda léčby, která nyní může pomoci třem procentům lidí trpících takzvanou rezistentní formou hypertenze, spočívá v zavedení speciálního vodiče přes třísla do oblasti ledvinných tepen. „Budeme postupně aplikovat tepelnou energii v několika bodech, dejme tomu šestkrát v každé tepně, a cílem této aplikace je přerušení nervů, které jdou kolem obou ledvinných tepen a které se zásadně podílí na udržení právě té rezistentní hypertenze,“ vysvětlil přednosta kardiologické kliniky Miloš Táborský.

Olomoučtí lékaři už metodu použili u pěti pacientů. Měla by jim přinést vyšší kvalitu života a zároveň ekonomické úspory vzhledem k menšímu počtu léků, které musí po zákroku užívat. Ani nový léčebný postup ale nedokáže pacienta uzdravit úplně. Podle přednosty Miloše Táborského představuje hypertenze složité onemocnění, do jehož podstaty nelze zasáhnout na všech úrovních. „Čili my jsme zvolili tu nejvíce přístupnou a nejefektivnější,“ dodává.

  • Nová léčba hypertenze zdroj: ČT24
  • Chirurgický zákrok zdroj: ČT24
Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)