SŽDC prodá historickou netolickou trať

České Budějovice - Historickou trať Netoličku železničáři nezruší. Koleje zachovají a trať prodají novým zájemcům. O dráhu má zájem netolická radnice, která na ni hodlá poslat osobní vlaky. O nákladní dopravu se postará společnost ČD Cargo, která se proti zrušení trati postavila. Trať by tak mohla být podle názoru odborníků zase brzy výnosná.

Třináctikilometrová trať spojuje Dívčice a Netolice už 116 let. Osobní vlaky po ní přestaly jezdit letos v únoru. Z map ale nezmizí. Koleje na pražcích zůstanou, nikdo je trhat nebude. „Zahájili jsme správní řízení ve věci zrušení této dráhy,“ přiznává mluvčí SŽDC Pavel Halla. 

Do dalšího osudu zasáhli dopravci z ČD Cargo. Se zrušením trati nesouhlasili, chtěli ji využívat pro nákladní přepravu. Se svými plány uspěli. „Po této trase vozíme dřevní štěpku,“ připomíná mluvčí ČD Cargo Jakub Ptačinský.  

Proti zrušení byla také radnice. Ta se rozhodla trať získat a provozovat. „Myslím si, že zachování určitého typu dopravy se může na této trati podařit,“ věří starosta Netolíc Oldřich Petrášek. „Je tam i prostor pro osobní dopravu,“ dodává Jakub Ptačinský. „Je připravován materiál o vyhlášení výběrového řízení pro prodej této trati,“ říká Pavel Halla.

Podle zástupců kraje byl provoz na této železnici příliš nákladný, proto ho odmítli dotovat. Poslední vývoj je zaskočil. „Neumím si představit, že by si město Netolíce pořídilo takovou věc, jako je tato dráha,“ diví se náměstek hejtmana jihočeského kraje Martin Kuba.  

České dráhy už mají připravené soupravy. Čekají na to, zda si je nový vlastník objedná. „Jsme schopni zajistit dopravu v rozsahu, který bude objednán,“ uzavírá zástupce ČD pro Jihočeský kraj Jiří Kafka. 

Na jihu Čech soukromí železničáři působí. Provozují šestnáct let jindřichohradeckou úzkokolejku. Postupně ji dostali z červených čísel, její roční obrat se pohybuje kolem sedmdesát milionů. Železničáři zatím nedokázali říci, kolik netolická trať může stát. O ceně bude rozhodovat vláda.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)