ODS má v Praze 1 nové vedení, v čele Janderová

Praha - Oblastní sněm ODS Prahy 1 dnes večer zvolil nové vedení místních občanských demokratů. Předsedkyní se stala právnička a zastupitelka v Praze 1 Jaroslava Janderová, místopředsedy jsou náměstek ministra zemědělství Juraj Chmiel a Richard Bureš, který na stejné pozici působil i v minulosti. Řekli to účastníci sněmu. Nové vedení muselo být zvoleno poté, co vedení pražské ODS zrušilo kvůli sporům celou organizaci Prahy 1. Sněm ale rozpory neodstranil, část občanských demokratů jej považuje za nelegitimní.

Janderová je právnička, která se podle zástupce ODS Prahy 1 Marka Beneše specializuje na právní servis pro účastníky druhého a třetího odboje. Zároveň provozuje klub Ungelt u Staroměstského náměstí. Podle některých členů ODS dosud vystupovala nepříliš výrazně a její zvolení je překvapilo. Bureš byl tváří ODS Prahy 1 i v minulosti a mluví se o něm jako o „pravé ruce“ bývalého starosty a předsedy ODS Prahy 1 Filipa Dvořáka. Tomu krajský výbor zakázal, aby se do nového sdružení přeregistroval. „Připadá mi to absurdní. Je to nulová sebereflexe,“ komentoval volbu Bureše bývalý starosta Prahy 1 Petr Hejma, který patří mezi hlasité kritiky části ODS napojené na Dvořáka. 

Hejma zároveň napadá oprávněnost dnešního sněmu. Vadí mu, že do nového sdružení byla přijata pouze část žadatelů, registrace například nebyla potvrzena ani jemu. Na sněm tak podle něj mohli přijít pouze zástupci jedné z frakcí. Robert Metelec proto na sněmu vyzval, aby byl přerušen do doby, než budou zaregistrováni všichni žadatelé a než bude posouzena stížnost, kterou nespokojená část občanských demokratů podala republikovému i krajskému smírčímu výboru. „O návrhu se ani nehlasovalo,“ řekl Metelec. Stížnost podle Hejmy podepsalo 35 dosud nezaregistrovaných staročlenů ODS Prahy 1. Podle Beneše bylo dnešní hlasování jednoznačné a vedení zvolila výrazná většina. 

O zrušení organizace ODS Prahy 1 rozhodl krajský výbor před několika měsíci kvůli ostrým sporům mezi jednotlivými frakcemi, objevilo se například obvinění z údajného účelového přijímání nových členů. Zájemci o členství v novém sdružení proto museli požádat o přeregistrování, hlásit se mohli pouze lidé s trvalým bydlištěm v Praze 1. Obě strany se kvůli přeregistrování členů obviňují ze „špinavostí“. Podle jedněch byly podávány účelové přihlášky, které nebylo možné přijmout, podle druhých byli účelově odmítání oponenti. Cílem údajně mělo být, aby ODS v centru města ovládli Dvořákovi lidé. 

Dvořák odmítá, že by se do „konsolidace“ zapojoval. Řekl, že by místní ODS měla vykročit do nového období nezatížena minulostí. I proto se prý nechal zaregistrovat jako člen oblastního sdružení v Praze 13.

Vydáno pod