Ve Svatém Kříži odhalili památník valéčnému letci

Svatý Kříž (Havlíčkobrodsko) – Ve Svatém Kříži u Havlíčkova Brodu dnes odhalili památník našemu nejúspěšnějšímu válečnému letci Karlu Kuttelwascherovi. Slavnost se v jeho rodišti konala právě v den jeho nedožitých 95. narozenin a doprovázely ji přelety gripenů.

Karel Kuttelwascher se proslavil za druhé světové války boji na západní frontě ve službách britského královského letectva. Patřil mezi šest nejúspěšnějších spojeneckých letců. „Takových významných vojáků s takovými úspěchy Česká republika moc nemá, takže proto si myslíme, že je potřeba jejich památku připomínat,“ říká Zdeněk Sadecký z občanského sdružení Czech Spitfire Club.

Žulový pomník stojí od dnešního dne v parku před bývalou školou. Na něm zlatě zvýrazněný stíhací letoun má symbolizovat přelet nad noční krajinou. Právě v nočních bojích totiž Kuttelwascher dosáhl největších úspěchů. „Během těch akcí, kterých absolvoval patnáct, měl takové štěstí, že se mu podařilo sestřelit patnáct německých bombardérů,“ říká Josef Vochyán z občanského sdružení Czech Spitfire Club.

Pietní akci ve Svatém Kříži a odhalení památníku doprovázely vojenské pocty a přelet nadzvukových letounů. Dcery brigádního generála Věra a Marie žijící v Anglii za otce převzaly čestný armádní odznak za zásluhy. „Jsme moc pyšné, že se podařilo zorganizovat tak krásnou akci a odhalit otci památník. V místě, kde se narodil, tak bude jeho památka pokračovat dál,“ říká dcera Karla Kuttelwaschera Mary Rowe. Generála Karla Kuttelwaschera připomíná ve Svatém Kříži už od roku 2009 také pamětní deska na jeho rodném domě.

Slavnostní odhalení památníku doprovázejí i další vzpomínkové akce. V místní knihovně v pátek otevřeli výstavu fotografií, radnice v Havlíčkově Brodě hostí putovní armádní výstavu a v jihlavském divadle uspořádali na počest letce vzpomínkové setkání.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)