Hospic v Liberci je o krok blíž

Liberec - Areál bývalého dětského domova v Liberci by se mohl brzy změnit na hospic. Liberecká radnice chce objekt bezplatně poskytnout, pokud tu zařízení pro umírající začne fungovat nejpozději do konce roku 2013. O podobném projektu, který by měl zaplatit převážně krajský úřad, se na Liberecku mluví už přes deset let.

Hospic, kde by nevyléčitelně nemocní důstojně zemřeli, v regionu chybí. Za posledních 10 let se tu už vystřídaly minimálně čtyři různé projekty. Pokaždé ale ztroskotaly. Stovky rodin se tak každoročně ocitnou v situaci, kdy se musejí o své blízké postarat sami. Podobně jako Kamila Lacmanová. „Pro tyto lidi se v dnešní době dělá strašně málo,“ potvrzuje.

Opuštěný dětský domov stojí v centru města jen několik set metrů od terminálu městské hromadné dopravy. Podle kraje i města je to ideální poloha pro vybudování hospice. Dům je určen k prodeji, radnice ale nevěří, že by za něj při dnešních cenách dostali tu hodnotu, kterou má. „Pro nás je důležitější důstojnost lidského života než ekonomický dopad,“ říká primátorka Liberce Martina Rosenbergová. Chce proto budovu k dobročinnému účelu darovat. Městští zastupitelé už darovací smlouvu schválili.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Ve smlouvě se mluví o zhruba třiceti lůžkách v oddělených pokojích. Zřídit a financovat je bude kraj. „Příští rok bychom uvolnili částku asi 20 milionů korun na počátek výstavby. Budeme hledat i jiné zdroje financování, ale jsme si jistí, že největší podíl ponese Liberecký kraj,“ uvedl náměstek hejtmana Pavel Petráček.

Rekonstrukce objektu ze čtyřicátých let dvacátého století se odhaduje na 70 milionů korun. Kraj počítá s provozními náklady kolem 20 milionů ročně. Ještě letos nechá zpracovat za tři miliony korun projektovou doumentaci, zhruba stejnou částku ho bude stát stavebně technický průzkum.