Ve Varnsdorfu demonstrují proti vedení radnice

Varnsdorf (Děčínsko) - V severočeském Varnsdorfu dnes krátce po druhé odpolední začal další z řady protestů. Místní ho ale tentokrát nesvolali proti nepřizpůsobivým obyvatelům jako v minulých sedmi případech, ale požadují odstoupení vedení města. Nespokojenost trvá přesto, že radnice na konci týdne představila program, který ma situaci ve městě zklidnit. Na místo se hodinu po zahájení dostavilo na 350 lidí, kteří vyrazili na průvod kolem romských ubytoven k hraničnímu přechodu Großschönau. Na celou akci dohlíží policisté v uniformách i v civilu a také členové antikonfliktního týmu. Jen ve Varnsdorfu jich bylo v pohotovosti 450, celkově pak na Šluknovsku 700 příslušníků policie. Druhý protest, který byl původně ohlášený do nedalekého Rumburku, nakonec jeho svolavatel zrušil.

Na náměstí měl každý možnost vzít si slovo. Toho využil i Miroslav Brož z iniciativy Nenávist není řešení. Jeho vystoupení některé z místních natolik pobouřilo, že se vzájemně handrkovali, k potyčce však nedošlo. Po proslovech se lidé vydali průvodem k domu místostarosty Josefa Poláčka (ODS). Ten však hlídali těžkooděnci, proto se demonstrující vrátili zpět na náměstí.

Místní lidé vyzývali účastníky k podpisu petice za odstoupení vedení Varnsdorfu. Na závěr organizátoři symbolicky přeřízli motorovou pilou nohy židle. Organizátor akce Lukáš Kohout přítomným řekl, že na příští víkend žádnou akci na severu Čech neplánuje, ale přesune své aktivity do Prahy. Další demonstrace by se měla v hlavním městě konat v sobotu 1. října zřejmě na Palackého náměstí.

Ve Varnsdorfu dnes také zástupci iniciativy Nenávist není řešení uspořádali dětský den s kulturním programem, jehož součástí bylo například loutkové divadlo nebo vystoupení romských kapel. Podle jednoho z organizátorů Markuse Papeho se program odehrál nejprve u ubytovny v ulici T.G.M., poté se vystupující přesunuli k ubytovně Hotel Sport.

Demonstraci v Rumburku svolavatel zrušil

Přestože druhé sobotní shromáždění v Rumburku svolavatel zrušil, je i tam více policistů. Svolavatele Josefa Mašína vyzval k odvolání protestu někdejší krajský radní a podnikatel Mirko Bernas (nez., zvolený za Severočeši.cz). „Ano, je to pravda, demonstrace je zrušená. Ale víc to rozebírat nechci,“ řekl Mašín, který svolal první velkou demonstraci proti Romům ve Šluknovském výběžku.

Obyvatelé severu Čech v posledním měsíci dávají stále více najevo nespokojenost s rostoucí kriminalitou, ve Varnsdorfu protestovali již sedmkrát a jednou v nedalekém Rumburku. Podnítily je k tomu dva údajné útoky Romů na bílou většinu.

K poslednímu incidentu ve Varnsdorfu došlo včera dopoledne. Dva maskovaní útočníci napadli dvaasedmdesátiletou ženu. Podle všeho se domnívali, že je to matka hlavního organizátora tamních demonstrací Lukáše Kohouta.

Vedení radnice se snaží situaci zklidnit. Platit začala už vyhláška o dodržování pořádku, město chce navíc zvýšit počet strážníků o třetinu. Pomocnou ruku nabízí i vláda, která už schválila strategii boje proti sociálnímu vyloučení.