Janské Lázně jsou opět na prodej

Janské Lázně – Ministerstvo financí znovu oživilo tři roky starý privatizační projekt na prodej státní léčebny Janské Lázně. Přestože v majetku lázní je skoro čtvrtina města, ministerští úředníci se ale s tamní radnicí o privatizaci nebaví. Lidé ve městě to proto sledují s obavami. Stát už se snaží lázně specializované na léčbu dětí postižených dětskou obrnou prodat 16 let. Naposledy o to usilovala vláda Mirka Topolánka v roce 2009.

Ve městě žije 830 lidí, 500 je podle starosty Jiřího Hradeckého (VPM) zaměstnáno v lázních. Pod státní léčebnu navíc nepatří jen lázeňské domy, ale například i 180 bytů, místní teplovod a celé hlavní náměstí vyjma městského úřadu. Radnici proto osud lázní zajímá. Když se ale na privatizaci ptala na ministerstvu, úředníci jí vzkázali, že proces není veřejný.

„Pevně věřím, že ta soutěž proběhne v pořádku a budou zachována jak pracovní místa, tak příležitosti pro turistický ruch,“ řekl ČT mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Doufá, že do konce listopadu bude privatizační projekt hotový, aby ho resort mohl předložit vládě.

Janské lázně
Zdroj: ČT24

Až dosud se pokaždé plánoval prodej lázní předem určenému zájemci. Naposledy to byla například firma místopředsedy ODS Pavla Drobila. Teď je to vůbec poprvé, co úředníci připustili, že by vítěze mohli vybrat ve veřejné soutěži.

V roce 2008 byla hodnota lázní zhruba půl miliardy. Některé odhady ale hovoří i o dvojnásobku. „Ty částky jsou spekulativní, chceme, aby byly výrazně vyšší, co nejvyšší pro stát,“ dodal Jakob.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)