V Budějovicích probíhá boj o teplárnu

Budějovice – Jako válečný stav označuje primátor Českých Budějovic Juraj Thoma (HOPB) situaci kolem městské teplárny a jejího menšinového vlastníka, společnosti Forum Energy. Tvrdí, že firma nad ní chce převzít kontrolu. Pro město je přitom většinový podíl v teplárně strategický, jinak totiž lidem nemůže garantovat ceny.

Otevřené dopisy a vzájemná obviňování – taková je atmosféra mezi akcionáři budějovické teplárny. Její příčinou jsou zřejmě spory o budoucí vlastnictví. Mluvčí Forum Energy Giuliano Giannetti potvrdil, že společnost chce teplárnu odkoupit. Nabídnout odkoupení podílu chce však i město, současný 80procentní vlastník. K jednacímu stolu se ale nikdo nechystá.

Přímé a dlouhodobě plánované investice spory zatím neohrožují. Mohly by ale ovlivnit cenu tepla. „Jsme ochotni se s městem dohodnout na různých scénářích, které mohou zahrnovat kontrolní balíčky,“ říká Giuliano Giannetti. Do kritiky se pustila už i opozice města. „Počínají si velmi neobratně,“ sdělil zastupitel Martin Kuba (ODS).

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Kdy obě strany usednou ke společnému stolu a kdo bude takové jednání iniciovat, zatím nikdo neví. Možným termínem by mohl být 13. říjen, na kdy je svolaná mimořádná valná hromada.