Tradiční kostýmový průvod zahájil karlštejnské vinobraní

Karlštejn - Na hrad Karlštejn dnes dorazil průvod Karla IV., aby oslavil každoroční vinobraní. Tři stovky postav ve středověkých kostýmech prošly podhradím za přítomnosti asi 13 tisíc diváků. Na veškerých detailech programu se podílejí i historici z Národního památkového ústavu, aby akce působila co nejautentičtěji. Stejný program, včetně kostýmovaného průvodu Karla IV., nabídne karlštejnské vinobraní i v neděli.

„Kdo projde historickou branou dole v městyse, tak vlastně projde do doby karla IV,“ podotkla ředitelka Karlštejnského vinobraní Helena Kolářová. Tři stovky postav, které císaře Karla provázely, byly oblečené do středověkých kostýmů. Některé z nich jsou ušité přímo pro tuto akci, jiné organizátoři půjčují, další odkupují třeba od divadel. Kromě průvodu byla k vidění i šermířská, kejklířská a hudební vystoupení. „U nás vystupuje skutečně špička středověkých souborů. Zájem je od účinkujících tak veliký, že opravdu musíme pečlivě vybírat,“ dodala ředitelka.

Slavnosti vína a burčáku se středověkým průvodem mají už patnáctiletou tradici. Pro hrad je to největší akce v roce. „Jsou dvě velké akce. Je to královský průvod v červnu, kdy Karel IV. veze korunovační klenoty na hrad Karlštejn a potom karlštejnské vinobraní,“ upřesnil kastelán hradu Jaromír Kubů.

Reportáž Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)