Většina středních škol na Liberecku je v havarijním stavu

Liberec – Většina středních škol v Libereckém kraji je v havarijním stavu. Peníze se najdou nicméně pouze na nejnutnější opravy, přestože by krajská pokladna na opravu školních objektů potřebovala až 600 milionů. Některé školy by se mohly letos dočkat rozsáhlé výměny oken, ale většina nutný oprav bude muset počkat.

Mnoho středních škol v Libereckém kraji má problémy s vytápění a teplou vodou. Nicméně jakmile se najdou peníze na nové rozvody, školy by potřebovaly další miliony na zajištění havarijního stavu budovy. „Situace je už prekérní a ohrožující život, protože se čepy viklají a hrozí vypadnutí i některých oken. Nechtěl bych domyslet, co by se mohlo stát,“ podotkl ředitel SŠ gastronomie a služeb.

Liberecký kraj zřizuje 37 středních škol. V havarijním stavu je prý většina objektů. „My řešíme opravdu havarijní stavy, například okenních výplní, téměř na každé druhé škole. Potřebovali bychom rekonstrukce střech, vnitřních dispozic, rozvodů vody či elekrotinstalace,“ dodala vedoucí odboru školství Jiřina Princová.

Na to ovšem chybí peníze. „My máme minimálně za 600 milionu havarijních stavů. To si samozřejmě rozpočet kraje nemůže dovolit, musíme to řešit postupně,“ míní náměstek hejtmana Libereckého kraje Radek Cikl. Letos dá kraj na nejnutnější opravy 60 milionů Kč, přestože loni to bylo skoro 80 milionů. Příští rok by to ale mělo být ještě víc. Zastupitelé už schválili rozsáhlou výměnu oken za 100 milionů korun, která se bude týkat 19 středních škol.