V jižních Čechách si turisté mohou odpočinout v unikátních zahradách

Chlumany -  Turisté, kteří míří do jižních Čech, mohou navštívit další z atraktivních cílů – přírodní ukázkové zahrady. Letos se ke čtyřem již existujícím přidala pátá v Chlumanech na Prachaticku. Mezinárodní certifikát kvality získala teprve před pár dny a jako jediná není soukromá. Letos na jaře ji založil obecní úřad.

Obec se rozhodla rozšířit sortiment farmářských trhů , které pravidelně  pořádá.  Po bylinkách a čerstvých květinách byla poptávka, nikdo je ale nenabízel. Do nové zahrady si začali nacházet cestu také návštěvníci regionu. „Musím říct, že jsme se teď o prázdninách setkávali s tím, že když bylo trochu horší počasí, tak ty lidi o zahradě věděli a přijeli se sem podívat,“ potvrdila starostka Chluman Ivana Vlková.

Přes Chlumany  sice vede cyklistická stezka, kdo po ní jel, ale neměl důvod v obci  zastavit. Nyní zahrada slouží jako oddychové místo pro všechny a navíc není prospěšná jen pro rozvoj turistického ruchu. Díky existenci zahrady našly práci dvě místní ženy. „Já jsem byla bez práce šestnáct roků. Tady vás prostě ta práce bavit musí, i kdybyste nechtěli,“ uvedla zahradnice Zuzana Jedličková.

V zahradě se mnohé dozvědí i děti

Od září se zahrada zařadí do výukového programu místní školky. „Budeme pozorovat zahradu ve všech ročních obdobích, děti budou spolupracovat a pomáhat,“ uvedla ředitelka místní mateřské školky Marie Chromá.

Reportáž Kristýny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Podobných zahrad, které jsou přístupné veřejnosti, je v jihočeském kraji už pět.  „Samozřejmě zahrada turisty láká, ne každý chce jít na zámek,“ domnívá se ředitelka Jihočeské centrály cestovního ruchu Pavla Konopová. Pro návštěvníky jsou zahrady inspirací, poradnou a hlavně oázou klidu, která má jednu zásadní výhodu. Kdo by chtěl takovou krásu vytvořit na vlastní zahradě, stálo by ho to spoustu sil. Tady se ale může rovnou bez práce kochat.