Táboru hrozí ztráta evropské dotace

Tábor – Táborská radnice má problém, který ji může stát desítky milionů korun. Při výstavbě odpočinkového centra Komora porušilo město dotační podmínky. Nemá totiž uzavřenou nájemní smlouvu s majitelkou pozemku, na kterém areál z velké části stojí. Ve hře je teď šedesátimilionová evropská dotace, kterou Tábor možná bude muset vrátit.

Původní smlouvu majitelka pozemků městu vypověděla. U soudu se domáhá  vyrovnání kvůli tomu, že se město bezdůvodně obohatilo. Podle jejího právního zástupce radnice platí neobvykle nízký nájem. Město totiž zatím platí částku deset korun za metr čtvereční ročně, přitom cena obvyklá je podle znaleckých posudků dvacet pět korun za metr čtvereční. Město areál vybudovalo s pomocí šedesátimilionové evropské dotace. O tom, že mu majitelka pozemků vypověděla smlouvu, ale neinformovalo jejího poskytovatele. „Jedná se o porušení dotační smlouvy, které může samozřejmě vést až k odebrání celé dotace,“ varuje Adam Kotalík z Úřadu regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad. „Tohle by nastalo podle mých informací a konzultací v situaci, pokud by odpočinkové centrum Komora přestalo sloužit svému účelu,“ argumentuje starosta Tábora Jiří Fišer. „Je to spor o velké peníze, které má zaplatit město Tábor, tedy daňový poplatník,“ upozorňuje zastupitel města Ladislav Šedivý. 

Jednání o výši nájemného a uzavření nové smlouvy trvají už dva roky. „To je neuvěřitelná nedbalost. Buď radniční koalice s paní Jahnovou nejednala, nebo je ta záležitost připravená jako tunel,“ zlobí se Ladislav Šedivý. „My jsme ten problém začali řešit okamžitě. Máme už ve finále dohodu o narovnání,“ tvrdí starosta Fišer. „Přes naše opakované urgence zatím žádný návrh dohody z města nepřišel,“ zní odpověď žalující strany. 

Několik měsíců dokonce město neplatilo za užívání pozemků vůbec. Dluh podle starosty už ale uhradilo. Zatím radnice platí nájem v původní výši. Až uzavře novou smlouvu, rozdíl zpětně dorovná. Jestli to bude stačit k tomu, aby nepřišlo o dotaci, zatím ale jisté není.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)