Na březích Vltavy uvízly tisíce škleblí a ryb

Praha – Členové Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) a desítky školáků zachraňují na Vltavě u Prahy od rána škeble, které ohrozilo snížení hladiny řeky. Vodohospodáři průtok snížili kvůli opravě opěrné zdi lemující břeh Vltavy u Větrušic, hladina klesla někde až o 1,5 metru. Aby škeble nezahynuly, bude nutné je přenést zpátky do vody během dneška.

„Jde zhruba o desetikilometrový úsek mezi obcemi Roztoky a Libčice nad Vltavou. Tisíce škeblí se tak ocitly na suchu,“ řekl za svaz ochránců Petr Stýblo. Vedle škeblí pomáhají desítky dobrovolníků zpět do vody i rybkám, které zůstaly na suchu. Je mezi nimi i kriticky ohrožená vranka obecná. Podle Stýbla totiž žije pod kameny a jelikož klesla hladina poměrně rychle, nemusela se stihout vrátit do vody.

ČSOP na podobných akcích systematicky spolupracuje s Povodím Vltavy třetím rokem. Dnešní akce je podle Stýbla zatím největší. Ve Vltavě pod Prahou lze očekávat výskyt desítek tisíc jedinců škeble říční, mohou se objevit i některé chráněné druhy mlžů. Aby nezahynuly, bude nutné je přenést zpátky do vody během dneška. Dobrovolníci proto budou škeble sbírat až do setmění. Podle Davida Zítka z ČSOP by měli záchranu stihnout.

Škeble říční není sice chráněná, ve vodě je ale velmi důležitá. Jednak je indikátorem čisté vody, jednak má svoje místo v řece kvůli své čisticí funkci. „Zároveň je potravou pro jiné živočichy. Snažíme se, aby se populace škeble v řece nesnížila,“ doplnil Zítek.

Škeble říční je sladkovodní druh mlže z čeledi velevrubovití. Obývá většinu typů vodních toků. K životu potřebuje místa se silnou vrstvou sedimentu, do kterého se asi ze dvou třetin zahrabává. Vyžaduje čistou vodu s trvalým prouděním. Dožívá se věku až 40 let. Kromě škeble říční v Česku žije dnes už ohrožená škeble rybničná a také velmi vzácná škeble plochá.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)