V Brně vyroste špičkové centrum pro vědce z celého světa

Brno – Brno se během několika let stane působištěm stovek domácích i zahraničních vědců. Do Jihomoravské metropole je přitáhne nové moderní výzkumné centrum CEITEC, tedy Středoevropský technologický institut. Projekt za 5,2 miliardy financovala Evropská unie a umožnila tak přípravu špičkového zázemí pro výzkum využití přírodních látek v medicíně, vývoj informačních a strojírenských technologií nebo studium závažných onemocnění. Budoucí institut CEITEC dnes představila zahajovací vědecká konference. Premiér Petr Nečas během ní mimo jiné přislíbil pětiletou podporu státu.

Centrum mezinárodního vědeckého pracoviště bude v areálu Masarykovy univerzity v Bohunicích a brněnském VUT. Unikátní přístroje bude využívat na 600 vědců a téměř 1 200 studentů, ale také firmy z ČR i zahraničí. I když projekt prozatím nemá žádné nové budovy nebo laboratoře a s jeho dostavbou se počítá v roce 2014, přesto již první vědecké týmy pracují na výzkumech, které si do nového centra přinesou. „CEITEC je kombinace těch nejlepších již existujících výzkumných týmů a nově příchozích, s tím, že ten náběh bude postupný tak, aby v roce 2014, kdy se dostaví budovY, tak aby došlo ještě k radikálnějšímu nárůstu,“ uvedl výkonný ředitel projektu Tomáš Hruda.

Bezprostředně po definitivním souhlasu Evropské komise začal přípravný tým s mezinárodními výběrovými řízeními na vedoucí pracovníky. Čtyři cizinci z prestižních univerzit už obsadili pozice vedoucích výzkumných týmů. Rozběhly se také tendry na přístroje a stavby. „Středoevropský technologický institut do našeho regionu přivede další vědce. To je závazek. My se budeme snažit v našem regionu vědce udržet. Znamená to například kvalitnější infrastrukturu a také intenzivnější boj za přímé letecké spojení do Brna. Řada špičkových vědců z celého světa bude mít zájem o práci v Brně, pokud samozřejmě bude dopravně dostupné,“ zdůraznil jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Nejdražší součástí institutu bude unikátní spektrometr za 145 milionů korun. Umožní zkoumání trojrozměrné struktury atomů ve vysokém rozlišení. Takzvaných spektrometrů nukleární magnetické rezonance se srovnatelnými vlastnostmi je na světě jen pět, z toho pouze dva v Evropě. Celkem bude v CEITEC 671 přístrojů.

Ke konkrétním projektům patří například výzkum speciálních hydrogelů, které dokážou slepit naštípnuté kosti pomocí injekční stříkačky bez nutnosti operace. Vědci pracují také na vývoji podkožního čipu, který změří životní funkce pacienta a na dálku o nich informuje lékaře. Technická větev CEITEC bádá i nad „chytrými“ materiály pro letadla, které samy rozeznají a nahlásí svou poruchu.

Podobných center špičkové vědy vyroste v České republice 6. Jejich provoz se zavázala platit vláda. „Vláda ještě letos přijme Národní plán udržitelnosti, což bude konkrétní finanční program, kterým budeme tato centra financovat,“ sdělil Nečas.