Nad hradeckými vandaly sklapla fotopast

Hradec Králové - Již na jaře se královéhradecká radnice pustila do boje proti černým skládkám pomocí fotopastí, tedy maskovaných kamer, které strážníci umisťují na nejčastější místa vzniku nepořádku. Po několika měsících provozu hodnotí město tento systém jako velmi úspěšný. Kamery odhalily nejenom původce černých skládek, ale pomohly dopadnout i zloděje.

Krabička se senzorem a fotoaparátem se v Hradci Králové stává postrachem každého, kdo nepořádek vozí tam, kam nemá. Může se totiž snadno objevit na fotografii pořízené právě tímto přístrojem. „Pachatelé většinou jezdí vozidly a na nich je krásně patrná SPZ. Takže dohledání je pak velice jednoduché,“ pochvaluje si hradecký strážník Luděk Váňa. Maskované kamery se pravidelně stěhují z místa na místo.

Podle strážníků fotopasti, které mohou pořizovat jak snímky, tak videozáznamy, pomáhají víc, než se na začátku předpokládalo. Zařízení už několik hříšníků skutečně odhalilo a počet černých skládek poklesl odhadem minimálně o čtvrtinu. A jejich přínos není jenom v poklesu počtu černých skládek. „Měli jsme tu i trestnou činnost, jako například krádež dřeva,“ upřesnil Jan Mrázek z městské policie.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Magistrát by rád koupil další fotopasti. Jejich pořizovací cena je zanedbatelná v porovnání s náklady, které město musí vynaložit na úklid černých skládek. „Loni jsme tu měli lokalitu, kde likvidace skládky stála skoro 200 tisíc korun. Po istalaci fotopastí nám náklady klesly na nulu,“ potvrzuje mluvčí hradeckého magistrátu Magdalena Vlčková. Kromě jiného by další maskované kamery mohly ohlídat také dětská hřiště před vandaly.