Lev pobíhající po zahradě děsí obyvatele Rychvaldu

Rychvald - Obyvatelé Rychvaldu se bojí lva. Bez potřebných povolení ho ve svém domě chová jeden z místních. Co s ním, neví úřady ani krajská veterinární správa. Odborníci varují. Je to nebezpečná šelma, která může zabít.

Sylva Kolková vozí v kočárku ani ne roční dvojčata. Má strach nejen o ně, ale o celou svou rodinu. Na sousedově zahradě se totiž každý den prohání lev. „Teď je to mládě, ale až vyroste, může se stát, že uteče a někoho napadne. Pak už bude pozdě něco řešit,“ bojí se.

„Toho lvíčka vychovávám pro cirkus Carini,“ vysvětluje majitel lva Miroslav Gajdorus. Odborníci varují, že udělat ze lva domácího mazlíčka nejde. Životu nebezpečnou šelmou zůstane napořád. „Dospělý lev může mít přes 200 kilo, jeho drápy jsou velice ostré a vlastně i přední tlapy jsou hrozně silné, takže i těmito svými zbraněmi může ublížit,“ varuje mluvčí ZOO Ostrava Šárka Kalousková.

„Naše kompetence jsou bohužel nedostatečné, jedinými kompetentními místy, které nám v této záležitosti mohou pomoci, jsou Krajská veterinární správa a následně naše nadřízená obec, což je Bohumín,“ tvrdí místostarosta Rychvaldu Ladislav Sitko. Berberský lev, který se pravidelně prohání po zahradě v Rychvaldu, pochází z Afriky a ve volné přírodě se už nevyskytuje. Krajská veterinární správa ho byla několikrát zkontrolovat. Zjištění? Jeho majitel nemá na lva potřebná povolení, zvíře nemá klec ani zabezpečený výběh a žije s ním v domě. „My vydáváme jen odborná stanoviska k porušení zákona na ochranu zvířat. Podali jsme už podnět Městskému úřadu v Bohumíně,“ uvedl ředitel Krajské veterinární správy Ostrava Severin Kaděrka.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

„Toho lva jsme řešili jako přestupek. Majitel neměl potřebná povolení, my jsme ho vyzvali, aby si je doplnil, nebo zvíře odvezl. Podle našich informací už tak učinil a zvíře už v Rychvaldě není,“ říká mluvčí Bohumína Lucie Balcarová.

To ale popírají sousedé, kteří tvrdí, že lev stále pobíhá po zahradě. Co bude dál s osmdesátikilovou šelmou, se kterou její majitel chodí mimo jiné po restauračních zařízeních a dokonce ji nabízí k pronájmu, v tuto chvíli nikdo neví. Miroslav Gajdorus, který s Českou televizi mluvil pouze přes telefon, uvedl, že uvažuje o zřízení chovné stanice.