Hradecká policie zatkla dealery pervitinu

Hradec Králové - Dva muže podezřelé z výroby a prodeje pervitinu zatkla v minulých dnech policie v Hradci Králové. Údajně vyrobili drogy za téměř půl milionu korun. Soud na oba muže uvalil vazbu a v případě odsouzení jim hrozí až deset let vězení.

Speciální policejní toxi tým začal oba podezřelé sledovat letos v březnu. Čtyřiatřicetiletý muž z Hradecka se sedmadvacetiletým cizincem vyráběli pervitin v jedné malé obci v okrese Hradec Králové nebo přímo v krajském městě. Zásahová jednotka oba podezřelé zadržela bezprostředně po uvaření další várky drogy.

Starší muž navíc čelí i obvinění z nedovoleného ozbrojování, protože při zadržení a následné domovní prohlídce u něho v místě bydliště policie zajistila větší množství nábojů.

Pervitin obvinění vyráběli z léků dovážených z Polska. Drogu pak nabízeli za úplatu nebo výměnou za různé zboží dalším odběratelům z východních Čech. Mezi jejich klienty byl i překupník, který platil zbožím, jež bylo s největší pravděpodobností kradené. Jednalo se hlavně o mobilní telefony, kola a drobnou elektroniku. „Zboží vzápětí končilo v zastavárnách,“ uvedla mluvčí krajské hradecké policie Ivana Ježková.

Sami zadržení byli na drogách závislí. Jejich měsíční příjem z prodeje drog byl kolem 60 000 korun. O zisk se dělili a vydělané peníze používali i na nákup dalších léků. Své role měli zpočátku rozdělené. Jeden drogy vyráběl, druhý jezdil zhruba dvakrát do měsíce do Polska nakupovat léky s obsahem pseudoefedrinu. Později prý drogy vyráběli oba.