Klíněnka likviduje karlovarské kaštany

Karlovy Vary - Tisíce listnatých stromů v Karlových Varech a okolí ničí housenky motýla zvaného klíněnka jírovcová. Správci lázeňských parků ale nemohou škůdce hubit chemickými postřiky, aby neohrozili lázeňské prameny. Jediný jistý způsob, jak problém trvale vyřešit, jsou speciální odrůdy stromů, které klíněnkám odolávají.

Nenápadné housenky napadají vzrostlé koruny stromů, jejichž listí posléze rychle usychá a celý strom tak poté odumírá. „Vytváří v listech tzv. miny. Sají mezi pletivy, a tím celkově oslabují ten strom,“ uvedl ředitel Správy lázeňských parků Karlovy Vary Miroslav Kučera.

Klíněnka napadá hlavně listy jírovců mezi lidmi známých jako kaštany. Právě ty jsou už od 50 let dominantou lázní. Jejich aleje lemují parky, kolonády, ale i obchodní centra. Zatímco byly ozdobou karlovarského centra, nyní po napadení klíněnkou představují problém. „V lázeňském centru města Karlovy Vary nemůžeme používat chemické prostředky k plošnému postřiku, který by to samozřejmě do určité míry vyřešil,“ uvedl mluvčí magistrátu Jan Kopál.

Jako prevenci před dalším šířením klíněnky pracovníci lázeňských parků důkladně posbírají spadané listí a odvezou ho z města. Snaha vymítit housenky však podle expertů představuje nekonečný boj. „Já si myslím, že klíněnka jírovcová už se nedá vymýtit. Stala se součástí naší středoevropské fauny. Nemá tady přirozeného nepřítele,“ dodal zoolog Petr Jiskra.

Při rekonstrukcích pěších zón už proto zahradníci začali sázet ve městě speciální odrůdy jírovců. Mají obsahovat protilátky, které motýla odpuzují. Ředitel lázeňských parků odhaduje, že postupná výměna jírovců ve městě potrvá desítky let.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)