Dvojvládí na zastupitelství v Ústí končí. Úřad povede Jakovec

Ústí nad Labem – Schizma na ústeckém státním zastupitelství je u konce. Více než půl roku v severočeském městě působili hned dva krajští státní zástupci, čerstvým rozhodnutím ministra spravedlnosti se však jediným vedoucí stal Jan Jakovec. Do úřadu se vrátil již v březnu letošního roku po vyhraném soudu, o funkci se však musel až doposud dělit s dříve dosazeným Jiřím Křivancem.

Kromě společné kanceláře se museli dva krajští státní zástupci půl roku dělit také o pracovní úkoly. Každý příslušný dokument musel mít dva podpisy, rozhodnutí se vždy muselo vejít do vzájemného kompromisu, příchozí poštu museli přečíst oba. Dvojvládí na ústeckém zastupitelstvu však rozhodnutím ministerstva nyní skončilo. „Samozřejmě, že jsem spokojený, je to takové završení té dlouhé tříleté cesty. Bude určitý klid a klidnější atmosféra i mezi zaměstnanci,“ sdělil Jakovec.

Z kanceláře se tak musí stěhovat Jiří Křivanec. Přestože ministr Jiří Pospíšil svým pokynem vlastně zrušil jeho jmenování, platnost kroků, které Křivanec jako vedoucí žalobce v minulosti udělal, to podle něj neohrozí. „Rozhodnutí ministra je účinné od okamžiku vydání tohoto rozhodnutí, to znamená, že nesahá do minulosti, a tedy celá éra, kdy pan Křivanec byl vedoucím státním zástupcem, zůstává právně nedotknuta,“ vzkázal Pospíšil.

hires
Zdroj: ČT24

Jiří Křivanec, odcházející krajský státní zástupce:

„Mně nezbývá, než respektovat rozhodnutí pana ministra. Já až se s ním blíž seznámím a důkladně si ho prostuduji, tak samozřejmě zvážím další svoje kroky.“

Jiří Křivanec se proti ministerskému rozhodnutí může právně bránit. Na to, že jako šéf ústeckých žalobců zatím končí, to ale podle ministerstva nebude mít vliv.

Jakovce sesadil Pospíšil z funkce v roce 2008 oficiálně kvůli rozporům s nadřízenými ve věcech, které se týkaly vedení státního zastupitelství. Po svém odvolání se Jakovec obrátil na Nejvyšší správní soud, který nařídil městskému soudu se věcí zabývat. Městský soud v Praze pak letos 31. ledna Jakovcovo odvolání zrušil.

Po Jakovcovi nastoupil v roce 2008 do čela ústeckých žalobců Křivanec. I toho však Pospíšil v únoru následujícího roku odvolal. Nelíbilo se mu, že zbavil funkce šéfa liberecké pobočky státního zastupitelství Adama Bašného. Křivanec svůj krok tehdy odůvodnil mimo jiné tím, že liberecký žalobce komentoval kauzu někdejšího vicepremiéra Jiřího Čunka. O čtyři měsíce později však Křivance vrátila tehdejší ministryně Daniela Kovářová do funkce zpět.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)