ČD koupí pro Olomoucko a Zlínsko nové vlaky

Olomouc - České dráhy nakoupí sedm nových vlakových souprav, které budou od příštího roku jezdit v Olomouckém a Zlínském kraji. Získají na ně dotaci 275 milionů korun z Regionálního operačního programu a dalších skoro 420 milionů budou muset uhradit z vlastních zdrojů. Dráhy proto počítají s úvěrem u Evropské investiční banky. Nové vlaky se na koleje dostanou v říjnu příštího roku. Jezdit budou v pravidelných hodinových intervalech.

Tři elektrické soupravy pro Olomoucký kraj vyrobí plzeňská Škoda, čtyři dieselové vlaky na Zlínsko dodá polský výrobce Pesa. Nasazeny budou na tratích Olomouc - Nezamyslice, Šumperk - Zábřeh a Kojetín - Valašské Meziříčí. Vlaky mají být nejmodernější v Evropě - nízkopodlažní a klimatizované. „Budeme nahrazovat ty nejstarší soupravy, které máme,“ uvedl generální ředitel Českých drah Petr Žaluda. „Hlavním záměrem je zkvalitnit osobní železniční dopravu a využít k tomu evropské peníze,“ tvrdí hejtman Olomouckého kraje Martin Tesařík.

Na evropské dotace jiný dopravce než České dráhy pomýšlet nemohl. Podmínkou žádosti bylo předložení závazku veřejné dopravy, to znamená, že dopravce musel mít objednávku od kraje. „Kraje mají uzavřenou smlouvu s Českými drahami na 10 let a to byl ten základní atribut, proč vlastně může tato společnost žádat tyto peníze a proč jsme s ní uzavřeli smlouvu,“ potvrdil Martin Tesařík.

To se ale nelíbí majiteli konkurenční společnosti RegioJet. „My jsme hejtmanům dali nabídky, které požadovaly asi o 30 procent menší dotace. Tehdy prostě hejtmani neměli zájem. Jsme připraveni kdykoliv nabídnout zcela nové vlaky, podstatně nižší požadavek na dotace a také klidně i nižší jízdné,“ tvrdí majitel RegioJet Radim Jančura. Obrátil se už také se stížností na Evropskou komisi. Rozhodnutí čeká do dvou až tří let.

Reportáž Pavla Konečného (zdroj: ČT24)