Písek čeká výstavba nové kompostárny

Písek - Jihočeský Písek zpřísní kontrolu třídění odpadů. Radnice zatím po lidech vyžaduje důsledné třídění plastu, papíru, skla nebo nápojových kartonů. Kromě toho ale písecké občany brzo čeká i třídění biodpadu, které se bude zpracovávat v nové městské kompostárně.

Popeláři nebudou vyvážet popelnice tříděného odpadu, které obsahují i jiný materiál. Nyní půjde špatně tříděný odpad především na vrub majiteli popelnice. To potvrzuje i vedoucí odboru životního prostředí MÚ Písek Miloslav Šatra. „Lze udělit i pokutu ve výši tisíc korun,“ dodal.

„Pochopitelně, když se tam najde jedna plastová láhev, kterou tam vhodí kolemjdoucí, z toho se určitě nebudou dělat závěry,“ podotkla místostarostka Písku Hana Rambousková. Kromě plastů, papíru nebo skla by si písečtí obyvatelé měli zvyknout i na důsledné třídění biodpadu, který bude zásobovat novou městskou kompostárnu. „Bude rozmístěno na začátku roku 2012 zhruba 2000 nádob na bioodpad,“ uvedl Šatra.

Reportáž Kristýny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Kompostárna by měla přijít na čtyřicet milionů korun. „Nám se povedl docela kaskadérský kousek, že jsme dostali dotaci ze státního fondu životního prostředí,“ doplnila Rambousková. Objekt bude stát nedaleko teplárny. V podstatě na stejném místě, které jako kompostárnu využívá město už od sedmdesátých let. „Ta stavba je složena ze dvou objektů. Objekt sběrného dvora a vlastní kompostárna,“ uvedl zástupce zhotovitelské firmy Petr Čechal. Kompost bude město využívat hlavně na obnovu parků a zeleně.