Muzeum v Blovicích zpřístupnilo cenné depozitáře

Bílovice - Muzeum jižního Plzeňska v Blovicích se rozhodlo zpřístupnit lidem ty části, které jsou běžně dostupné pouze zaměstnancům muzea, badatelům nebo vědcům. V depozitářích se přitom nachází až 95 procent všech exponátů, kterých má muzeum ve správě na pět tisíc. Depozitáře muzea jižního Plzeňska budou veřejnosti otevřeny častěji. Mají zvýšit jeho atraktivitu a nalákat více návštěvníků.

„Chceme veřejnosti ukázat co nejvíc, téměř vše, co je uchováno ve sbírkách, i když je to ve stavu tristním, kdy se jednotlivé kusy rozpadají. Chceme ukázat kuriozity a předměty mnohočetné,“ potvrdila historička a kurátorka sbírkového fondu Vendula Hanojská.

Ve skříních a vitrínách jsou přitom uložené velmi hodnotné předměty. V depozitářích se proto udržují stabilní klimatické podmínky, které ale časté a početné prohlídky narušují. Z toho důvodu mohlo být v místnostech nejvýše 20 návštěvníků. „Je tady zvýšená vlhkost a zvýšená teplota, takže ty předměty trpí a my jim potom musíme vrátit zpět podmínky, které mají mít,“ uzavřela historička Olga Vránková.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)