Oslavy 80. výročí otevření pražské zoo nalákaly tisíce lidí

Praha – Pražská zoologická zahrada dnes oslavovala 80. výročí svého otevření. Bohatý program lákal po celý den návštěvníky, kterých do 16 hodin přišlo rekordních 17 500. Oslavy zahájil ředitel zahrady Miroslav Bobek v amfiteátru lachtanů a slavnostního dne se účastnilo i několik známých osobností včetně primátora Bohuslava Svobody.

„Praha slibuje, že bude investovat do zoo dál. Možná budeme muset šetřit na svých občanech, ale na svých zvířátkách šetřit nechceme a nebudeme,“ uvedl primátor, který se spolu s Jiřinou Bohdalovou stal kmotrem 216. hříběte koně Převalského narozeného v pražské zoo. Město se snaží zoologickou zahradu dlouhodobě podporovat a přispělo na výstavbu unikátního slonince a hrošince. 

Kůň Převalského figuruje již mnoho let v erbu samotné zoologické zahrady a je tak jejím nedílným symbolem. Jeho odchov je úspěšný do té míry, že zahrada díky speciálnímu programu vrací zvířata do jejich mongolské domoviny.  

Zaměstnanci zahrady byli dnes oblečení do kostýmů ze třicátých let, kdy byla zahrada založena. Pokud i návštěvníci měli dobové oddělení, platil pro ně vstup za symbolickou jednu korunu. Duch třicátých let dokreslovala swingová kapela či speciální kadeřnický salón, který zájemcům vytvořil dobové účely, či fotograf, který zvěčnil návštěvníky v historických kostýmech. Původní osmihektarový areál s několika zvířaty se za osm desetiletí rozrostl v šedesátihektarovou zoo s téměř 5000 obyvateli.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)