Protestní hlas Šluknovska zazní i v Ústí

Ústí nad Labem – Protestní pochody se ze Šluknovska přesouvají do centra Ústeckého kraje; na sobotu 8. října svolali místní shromáždění do Ústí nad Labem. Podle pozvánky zveřejněné na sociální síti se protestující sejdou na Mírovém náměstí ve 13:00 a projdou městem kolem krajského úřadu na Lidické náměstí před budovu magistrátu. Na demonstraci se chystá i větší množství příznivců Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS).

„Podporujeme práva slušných občanů bez rozdílu barvy pleti a přejeme si co nejrychlejší, dlouhodobé řešení problému i na místech, kde situace ještě nevyeskalovala do takových rozměrů jako ve Šluknovském výběžku,“ píše se v prohlášení organizátorů. K dnešnímu dni potvrdilo na sociální síti účast na pochodu zhruba 800 lidí.

Pochod svolal Milan Sůra. Plánuje se krátký projev na Mírovém náměstí a následný pochod ulicemi Hrnčířská, Velká hradební kolem krajského úřadu, Bratislavská, Winstona Churchilla, Masarykova na Lidické náměstí před ústecký magistrát.

Původní termín shromáždění byl v sobotu 1. října, Sůra ale nestihl pochod včas oznámit na magistrát, proto se pochod o týden posunul. Nový termín svolavatel řádně ohlásil v úterý 27. září. Podle Sůry potvrdili účast i zastánci stejného názoru z jiných měst. Jak napsal v diskusi na sociální síti, jedná i s Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (DSSS).

DSSS do Varnsdorfu nemíří, šetří síly na Ústí

Příznivci DSSS byli hodně vidět na většině z dosavadních osmi demonstrací ve Varnsdorfu. O demonstraci v Ústí hovoří šéf severočeské buňky nacionalistické strany Petr Kotáb podobně jako o jednom z varnsdorfských pochodů; ten jeho strana sice neorganizovala, na výzvu vedení tam ale stejně dorazilo okolo stovky radikálů. „Tento víkend se do Varnsdorfu nechystáme, měli jsme na ten víkend jiné soukromé akce, takže asi nebudeme moci dorazit ve větším počtu, ale o týden později do Ústí se chystáme,“ uvedl Kotáb.

Proti pochodu chce aktivně vystoupit také iniciativa V Ústí neonacisty nechceme, zatím ale není jasné, jakou formou. „Schůzku máme až dnes. Ve stejném termínu ale bude i pochod ve Varnsdorfu, který je pro nás priorita, budeme tam s místními Romy na ubytovnách,“ řekl dnes Miroslav Brož ze zmíněné iniciativy.