Středočeský kraj nedostane bonus na školství

Praha – Ministerstvo školství má dalších 300 milionů korun k dobru z eurofondů. Chce je rozdělit mezi kraje s výjimkou Středočeského kraje. Ten nedostane vůbec nic, podle ministerstva se mu nedaří rychle a včas peníze z regionálních operačních programů čerpat. Teprve teď bude rozdělovat peníze, které už dávno měly být vyčerpány. Vedení kraje však rozhodnutí ministerstva nerozumí a považuje ho za hloupý naschvál.

Dodatečných 300 milionů korun získalo ministerstvo školství od Evropské unie díky příznivému kurzu koruny k euru. Dvanáct krajů tak bude moci přilepšit svým školám. Středočeský kraj potom chce ministerstvo neposkytnutím příspěvku potrestat za zdržování při rozdělování eurodotací. „Měli čerpat už dvě výzvy, ale zatím nerozdělili mezi žadatele ani korunu. Dokud to nenapraví, tak jim žádné peníze navíc nepošleme,“ stanovilo ministerstvo podmínku.

Podle vedení Středočeského kraje se ministerstvo chová dětinsky. „Proč se nás ptají, jestli budeme chtít tento podíl, a potom nám velkolepě oznámí, že nám nic nedají? Připadá mi to dětinské a hloupé,“ ohodnotil postup státního úřadu krajský radní Marcel Chládek.

Spor začal, když středočeští zastupitelé odmítli schválit některé projekty z první výzvy - zdály se jim podezřelé. „Byly tam takové úsměvné věci, jako jak správně sekat trávu na golfovém hřišti. Jsou to evropské projekty, které se mají týkat vzdělávání, a objevovaly se tam takovéto nesmysly, které nám doporučili ke schválení hodnotitelé z databáze ministerstva školství,“ vysvětlil radní Chládek.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Podle ministerstva ale bylo jenom na kraji, které projekty podpoří. Problém je prý v tom, že nevyčerpal všechny přidělené peníze. „Projekty jsou v režii Středočeského kraje, kraj si je vybere, kraj je definuje, kraj je první instance, která posílá do firem kontroly,“ shrnula v době, kdy spor vrcholil, tehdejší mluvčí ministerstva školství Lucie Kubovičová. Zdůraznila, že Středočeský kraj byl jediný, který měl podobné problémy.

Ačkoli kraj nedostane od ministerstva bonusové peníze, stále má co rozdělovat. Nevyčerpané dvě výzvy sloučil do jedné, kterou nově vyhlásil. „Je tam alokováno 250 milionů,“ upřesnil Marcel Chládek.

Zda tentokrát půjde vše hladce, není zcela jisté. Kraj tvrdí, že dá zelenou pouze projektům, které bude považovat za kvalitní a smysluplné – tak jako v předchozích případech.