Vrátí Rychnov 40 milionů? Rozhodne audit bazénu

Rychnov nad Kněžnou – S technickými problémy a nejasně vypsanou soutěží se potýká rok stará stavba plaveckého bazénu v Rychnově nad Kněžnou. Problematický objekt, v němž se po dobu provozu vystřídali již tři ředitelé, vyšel na 160 milionů korun a z části na něj přispěla Evropská unie. Nyní ale Rychnovu hrozí, že bude muset dotace z evropských fondů vracet.

Podle stávajícího ředitele Jiřího Dudka se bazén potýkal už s vlhkou stěnou, kam zatékalo, nyní reklamuje tepelnou izolaci, jejíž čtyři centimetry jsou nedostačující. Špatné zprávy navíc věstí i probíhající čtyřměsíční audit. Ten odhalil, že radnice špatně vypsala soutěž na stavební firmu a omezila uchazeče.

„Audit vyslovil podezření, že by v té zadávací dokumentaci mohly být diskriminační prvky,“ podotknul ředitel Úřadu Regionální rady NUTS II Severovýchod Zdeněk Semorád. Rada nyní povolala právníky a ohlášení výsledku šetření slibuje do listopadu. V krajním případě by město muselo vracet až čtyřicet milionů, tedy pětinu svého ročního rozpočtu. „Bylo by to velmi těžké. Možná si řada občanů ani nedokáže představit, jak těžké by to bylo,“ říká starosta města Jan Skořepa.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Plavecký bazén postavil vítěz soutěže, původem místní firma Východočeská stavební. Firma Dabona, která žádala o dotaci, Bruselu slíbila, že denně do něj přijde 600 lidí, návštěvnost je ale poloviční.

Podle místostarostky Michaely Zimové ale stavbu v jejím průběhu kontrolovala právě regionální rada. „Čekali bychom a všichni bychom předpokládali, že kdyby bylo něco špatně, tak nás upozorní,“ argumentuje. Podle Semoráda je však problém v zadávacím řízení projektu, za které je vždy po celou dobu odpovědný zadavatel, tedy rychnovská radnice.