Krádež části Mohyly letců se nezdařila jen náhodou

Liberec – Krádeži části Mohyly letců na Ještědském hřebeni se podařilo předejít pracovníkům libereckého muzea. Byla to ale jenom náhoda. Zřejmě amatérští sběrači kovů vyhrabali kus podvozku, který tvoří pomník spolu s dalšími troskami letadla, jež na místě havarovalo v roce 1948. Než lup stihli odvézt, odhalil pokus o krádež kolemjdoucí spolupracovník libereckého muzea.

Pietní místo tvoří 120kilogramová část podvozku havarovaného letadla. Připomíná tragický konec pěti leteckých konstruktérů a odborníků, kteří zahynuli v mlze při letu z Prahy do Liberce 20. srpna 1948. Zloději však nedbali ani hmotnosti, ani významu památníku a chystali se odvézt ho – zřejmě do soukromé sbírky. „Byla vykopaná a byla připravená k odvozu,“ popsal spolupracovník Severočeského muzea Radek Janoušek stav, ve kterém byla část podvozku při jeho příchodu.

Celý pomník je rozhlehlý – centrum tvoří pamětní deska obklopená skupinou drobných součástí letadla, zatímco větší trosky jsou na několika místech v okolí. Jsou proto hůře chráněny proti případným zlodějům. Muzeum po poslední zkušenosti Mohylu letců zmenší. Ukradenou část podvozku už vracet nebude. „Díky tomu, že se nám ji podařilo zachránit, mohl by z ní vzniknout artefakt,“ řekl dokumentátor Severočeského muzea Ivan Rous. Do muzea se zřejmě přesunou i další trosky – křídlo a druhý kus podvozku. „Bojíme se útoků sběratelů,“ vysvětlil Ivan Rous.

Liberečtí příznivci letectví se svou akcí o trosky letadla nejspíš připravili úplně. Severočeské muzeum by je totiž chtělo vystavit v leteckém muzeu v pražských Kbelích. Bude to lepší, než kdyby skončily u některého zloděje. „Sběratel to má doma a už to nikdy nikdo neuvidí kromě několika jeho přátel,“ podotkl Radek Janoušek.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)