I rybaření má svá pravidla

Štědronín – Neukázněných rybářů s povolenkou je víc než pytláků, jen na Orlické přehradě o ni přišlo letos kvůli porušování řádu přes padesát z nich – poslední během dnešní kontroly. Pytláka však stráž přistihla jen jednoho. Letos už rybáři na břehu přehrady zaplatili na pokutách přes dvacet tisíc korun.

Osm nahozených prutů, u nich jen jeden rybář. To je pro rybářskou stráž na člunu pádný důvod, aby přirazila ke břehu. „V podstatě jsme nic hrozného neudělali, jen jsme byli zalezlí v hausbótu. To je asi jediný průšvih,“ vysvětluje jeden z přistižených rybářů Josef Krumphanzl. V pořadí jedenáctý kontrolovaný rybář už takové štěstí neměl. Přišel o povolenku. „Chytal na tři pruty, možná i na čtyři, ale tři pruty byly prokazatelné,“ vysvětlil člen rybářské stráže Václav Zeman a zástupce hospodářů pro nádrž Orlík Jaroslav Řezníček doplnil: „Úplně bez chyby byli jenom dva a úplně unikátní byl pán na lodičce. Takový rybář, to je pro nás největší spokojenost.“ Stráž kontroluje dodržování rybářského řádu a policista, který ji doprovází, zase jak ohleduplně se rybáři chovají k přírodě. Často například táboří, rozdělávají oheň na zakázaném místě a po některých, když odjedou, zůstává na břehu smetiště.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Přestože už skončila hlavní doba dovolených, jsou na březích denně i dvě stovky rybářů. A to i přesto, že si stěžují, že úlovků letos příliš není. „Letos mě kontrolovali víckrát, než jsem chytil ryb,“ prohlásil další z rybářů Michael Brosek a Petr Sekanina dodal: „Byli jsme tu týden a chytil jsem jednoho kapra. Trofejního, 86 cm. Byl jediný, ale aspoň byl velký.“ Jeho slova potvrzuje i Lubomír Štolba. „Na opalování je počasí ideální, ale ne na ryby. Bohužel.“

Naopak, množství neukázněných rybářů u přehrady se rok od roku příliš nemění. Letos je ale bilance kontrol výjimečná tím, že o povolenku přišel i rybář, který byl sám členem rybářské stráže.