Brňané na náměstí oslavují česká a moravská vína

Brno - Gastro hody v srdci Brna pokračují. Po slavnostech piva a jídla vypukly na náměstí Svobody Slavnosti vína. Celých osm dní budou moci návštěvníci degustovat vybraných sedmdesát vzorků především z moravských a českých vinic. Chybět nebude ani národní specialita – burčák.

Hlavním lákadlem slavností je nepochybně degustace výborných domácích vín. Kouzlo lisovaných hroznů na náměstí Svobody v Brně představuje čtrnáct vinařství. Všechna vína je možné zakoupit i v lahvové podobě přímo na místě.

„V období září a října jdou obecně nejvíc na odbyt burčáky. Největší zájem tu je rozhodně o bílý burčák. Máme tu ale i zajímavá vína z ročníků 2009 a 2010,“ prozradil vinař Petr Vajbar.

Pro návštěvníky organizátoři připravili také ukázky vinařského folklóru nebo tematicky zaměřený doprovodný program. Představí se různé pěvecké a taneční soubory, cimbálová muzika, profesionální sommeliéři i řemeslníci, kteří předvedou, co všechno je ze sladkých bobulí možné vyrobit. Na česká a moravská vína se bude v Brně připíjet až do 7. října.

NO COMMENT: Slavnosti vína (zdroj: ČT24)

Festival v centru dění přináší do Brna už podruhé spoustu chutí, vůní a zážitků pro malé i velké. Slavnostem vín letos předcházely Slavnosti piva a Slavnosti vína. Festival vyvrcholí v polovině října Slavnostmi regionů, kde se představí řemeslníci v dobových oděvech. Návštěvníci vyzkoušejí zabijačkové pochoutky či tradiční české pokrmy a získají spoustu zajímavých tipů na výlety.