Ani milionová pokuta se skládkou v Libčevsi nepohnula

Libčeves (Lounsko) – Milionovou pokutu udělila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) společnosti Alfa Green Power, která stojí za nelegální skládkou v areálu libčevského kravína. Původně německý odpad měl být odstraněn již v polovině srpna, nepomohlo ale ani prodloužení termínu do 30. září a skládka zůstává v zemědělském areálu dál.

Osm set tun rozdrceného odpadu přivezla česká firma z Německa s tím, že ho prodá jako palivo do některé z tepláren. Na nakládání s odpady ale nemá povolení, navíc ho složila v prostorech bývalého kravína, kde být nesmí. Právě nedovolené nakládání s odpady vedlo ČIŽP k udělení milionové pokuty.

„Někdo, kdo k tomu nemá žádné oprávnění, navezl odpad na místo, kde nemůže být skladován ani s ním nemůže být jinak nakládáno,“ dodává ředitelka ústecké pobočky ČIŽP Jana Moravcová.

Firma Alfa Green Power se může proti udělení pokuty odvolat, ale zatím tak neučinila. Majitel nicméně jakoukoli vinu odmítá; pokuta je podle něj nesmysl, protože se podle něj o odpad nejedná. Materiál prý prodává firmám, které ho zkušebně spalují. Jednatel firmy Petr Ďurica ovšem jména zákazníků prozradit nechce s tím, že se jim nelíbí, když je někdo obtěžuje.

Podle inspekce životního prostředí se ovšem i tito zákazníci mohou dostat do stejných problémů jako majitel odpadu. Zkoušky spalování totiž nejsou v širokém okolí nikde povoleny. „V případě, že by kterékoli zařízení provádělo tyto zkoušky bez patřičného povolení, tak se vystavuje nebezpečí udělení pokuty,“ varovala Moravcová.

Skládka v Libčevsi
Zdroj: ČT24

V Libčevsi mají s německým smetím špatnou zkušenost

Odpadu by mohlo Libčeves zbavit ministerstvo životního prostředí (MŽP); to se před časem dohodlo s německou stranou na jeho odvozu. „Ministerstvo čeká na upřesnění přesného data odvozu a při jeho vracení do Saska je připraveno spolupracovat,“ uvedla Marta Machková z tiskového odboru MŽP.

Jedná se již o druhý případ, kdy byl německý odpad nelegálně uskladněn v Libčevsi. V lednu 2006 celníci a Česká inspekce životního prostředí objevili nelegální skládku komunálního odpadu z Německa ve stejném libčeveském areálu. Začali vyšetřovat německou firmu, která tam odpady navezla. V únoru pak někdo skládku úmyslně zapálil.

Po požárech se k polovině zbylého odpadu přihlásilo Sasko, které svoji část nechalo odvézt zpátky do Německa. Polovinu zlikvidovala česká strana. Nelegální dovoz vyšetřovala policie, v roce 2009 ale státní zástupce trestní stíhání zastavil. Inspekce životního prostředí za skladování odpadů v Libčevsi sice udělila desetimilionovou pokutu, ale sankci nikdo neuhradil. Dovozce se totiž dostal do likvidace.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)