Chovatelka týrala psy, trest ji ale mine – nemá peníze

Ostrava – Na chovatelku týrající svěřené psy upozornili obyvatelé Šenova na Ostravsku. Žena v nevyhovujících podmínkách chovala několik psů a trápila je hlady, což potvrdilo i šetření krajské veterinární správy. Ostravský magistrát, který měl na doporučení veterinářů udělit chovatelce trest, však k žádnému postihu nepřistoupil. Argumentuje tím, že je žena v tíživé finanční situaci.

„My jsme se tímto případem zabývali, ale odložili jsme jej. Zjistili jsme, že se paní dostala do tíživé finanční situace,“ vysvětluje postup magistrátu mluvčí Andrea Vojkovská. Podle osloveného právníka je ale takový přístup nemyslitelný.

„Údajná nemajetnost nemůže mít za následek nezahájení přestupkového řízení. Pokud ta dotyčná bude vědět, že jí za takové chování nic nehrozí, tak se do budoucna může takovéhoto jednání opakovaně dopustit,“ upozornil právník Petr Kapusta.

Fotografie z domu, kde žena psy týrala, ukazují mj. vychrtlého bernského salašnického a čínského chocholatého psa. Zabalené do igelitu leželo v domě také mrtvé tělo buldoka. Žena v domě přitom nebydlela sama, v místnosti pobývali partner s dětmi.