Provoz v Holešovicích zastaví protipovodňové cvičení

Praha – Cestovat autem pražskými Holešovicemi bude o víkendu obzvlášť složité. Od sobotního rána do nedělního večera bude probíhat cvičení, při kterém technici postaví bariéry, které mají čtvrť chránit před velkou vodou. Uzavřeny proto budou některé ulice, na dalších místech nebude možné zaparkovat. Omezen bude také provoz tramvají.

Odklonem pojedou v sobotu mezi pátou hodinou ráno a šestou večer tramvajové linky 14 a 17, které nebudou moci projet pod viaduktem od holešovického nádraží na Trojský most. Mezi zastávkami Nádraží Holešovice a Ke Stírce budou jezdit náhradní autobusy.

Protipovodňové bariéry během víkendu vyrostou a zase zmizí na nábřeží od Libeňského mostu až k podjezdům ve Stromovce. Uzavřeny proto budou ulice Jankovcova, Varhulíkové, U Vody, Za Elektrárnou, Pod Drahou, podjezd pod viaduktem v Partyzánské a bubenečská ulice Za Císařským mlýnem. V oblasti, kde cvičení proběhne, bude také platit zákaz parkování.

Uzavírky ale přijdou vhod návštěvníkům Holešovic. Protože budou o víkendu mimo provoz i některé tzv. návštěvnické zóny, bude po oba dny mimo provoz systém placeného stání v celých dolních Holešovicích (v oblasti mezi ulicemi Argentinská, Jateční, Jankovcova a Partyzánská). V Bubenči potom budou moci obyvatelé a lidé pracující v ulici Za Císařským mlýnem projíždět areálem čističky odpadních vod.

Plán cvičení počítá s modelovou situací, kdy kvůli vydatnému dešti stoupla hladina Berounky a Sázavy, a 1. října proto byl vyhlášen druhý stupeň povodňové aktivity. Protože pršet nepřestalo, hladiny dále stoupaly a 2. října dosáhla Vltava třetího stupně.

Mobilní zábrany se budou stavět na levém břehu Vltavy mezi Libeňským mostem a Stromovkou. Akce se zúčastní asi 400 lidí, především dobrovolní hasiči, ale i armádní záložníci.