Plzeňský kraj vycouval z koupě šumavské roty Debrník

Plzeň – Plzeňský kraj ustoupil od záměru koupit od Policie ČR bývalou rotu pohraniční stráže Debrník u Železné Rudy. Původně chtěl z rozsáhlého areálu vytvořit rekreační centrum, názor změnil kvůli nedostatku peněz a údajně nízkému zájmu případných uživatelů rekreačního komplexu.

Záměr koupit od státu bývalou rotu Debrník odsouhlasili zastupitelé Plzeňského kraje před rokem. Cena za opuštěný 3,5hektarový areál tehdy byla 9 milionů korun a po přestavbě měl podle představ kraje sloužit zejména neziskovým organizacím a sociálním ústavům.

„Při zpracování bližšího využití zařízení vyšlo najevo, že rekonstrukce a provoz tohoto zařízení by byly pro Plzeňský kraj silně neekonomické. Navíc poptávka ukázala, že případní klienti neprojevili takový zájem, jaký původně očekával kraj,“ vysvětluje změnu názoru kraje mluvčí Petra Jarošová.

Rozhodnutí plzeňského hejtmanství mrzí hlavně železnorudskou radnici. Kraj se podle ní chová nekoncepčně. Město se navíc obává toho, že areál, který se nachází v blízkosti nejcennějších zón národního parku, bude dál chátrat, případně se objeví investor, který tu vybuduje apartmánové byty. Ty ale vedení města nechce.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)