Spící Ostravu opět dusil oxid síry

Ostrava - Nebezpečný oxid síry dnes v noci opět dusil obyvatele Ostravy a Bohumína. V Ostravě-Přívoze dosáhla jeho hodinová koncentrace 3 102 mikrogramů na metr krychlový. Povolený limit, který je 250 mikrogramů, tak překročila více než dvanáctkrát. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Nebezpečná látka pochází z ostravských ropných lagun, kde podobný únik zaznamenali už před týdnem.

Zvýšené množství zaznamenaly měřicí stanice v Ostravě-Přívoze a Bohumíně. „Je to neustále totéž jako minulý týden. Toho množství bylo minimálně tolik jako před týdnem,“ řekl pracovník ostravské pobočky ČHMÚ Eduard Jarcovják s tím, že teď už je situace zase v normálu. Situaci podle něj ovlivňuje inverzní počasí, kdy se znečištění ráno nerozptýlí do ovzduší, ale zůstává při zemi.

Únik oxidu siřičitého z ropných lagun potvrdil také zástupce ředitele oblastního inspektorátu České inspekce životního prostředí (ČIŽP) Daniel Grůza. „Lidé, kteří mají čištění lagun na starosti, mi řekli, že zhruba od 05:00 kvůli poruše bagru nejeli. Teď čištění znovu rozjedou a budou monitorovat, zda je vše v pořádku,“ řekl Grůza. Laguna, která se nyní čistí, má zřejmě jiné složení než ty předešlé. „Tvoří zřejmě sirovodík ve větším množství a z toho vzniká oxid siřičitý. Tak to alespoň zástupci firmy vysvětlují,“ dodal Grůza.

Ráno se situace v ovzduší krátce vrátila do normálu; hodnoty znečištění se ale již v 10:00 zvýšily a hodinová koncentrace oxidů síry překročila 2 000 mikrogramů na metr krychlový. „Snad začne trochu foukat, takže ta situace nebude přes den tak extrémní,“ řekl Jarcovják. Upozornil na to, že větší problém nastane s příchodem podzimního počasí, kdy ovzduší bude navíc znečišťovat polétavý prach a smog.

Smog
Zdroj: ISIFA/VLP/Oldřich Hájek

S lagunami by se mělo skoncovat příští rok

Sanaci lagun po chemičce Ostramo má na starosti státní podnik Diamo. Laguny likviduje sdružení Čistá Ostrava, sanaci provádí společnost Geosan Group, která je jejím členem. Na odstranění staré ekologické zátěže se nyní pracuje nonstop. Za únik nebezpečné látky hrozí až sedmimilionová pokuta.

Mluvčí Čisté Ostravy Lubomír Zabavík tento měsíc informoval, že subdodavatelská firma nyní v areálu zavápňuje obsah lagun a následně ho odtěžuje. Z předpokládaných 200 000 tun je podle něj odtěžena již více než polovina tekutého obsahu lagun, přičemž termín pro jeho zpracování je stanoven do konce letošního roku.

Náměstek hejtmana Miroslav Novák (ČSSD) dnes řekl, že krajský úřad zpřísní na lagunách kontroly. „V okamžiku opakovaného překračování limitu se jedná o vážný problém, a to nejen kvůli znečištění ovzduší, ale i proto, že je v ohrožení zdraví obyvatel. Kraj pro zlepšení situace využije všechny možnosti, které má,“ uvedl Novák, který má na starosti právě ekologii. Dodal, že kromě intenzivnějších kontrol může kraj na místo vyslat například mobilní monitorovací stanici.