Obec Novina se dočkala veřejného osvětlení

Karlovy Vary – Po více než deseti letech se obyvatelé malé obce Novina u Sokolova dočkali veřejného osvětlení. Na bezpečnou příjezdovou cestu si ale ještě musejí počkat. Lidé nazývají Novinu zapomenutou obcí. Sokolovská radnice podle nich řeší problémy příliš pomalu a místním dochází trpělivost. V krajním případě uvažují i o odtržení.

Kvůli zanedbané silnici a nefunkčnímu veřejnému osvětlení obyvatelé Noviny sepsali petici. Radním v Sokolově pohrozili i odtržením. Sousední Březová byla připravená převzít Novinu pod svojí správu. Sokolovští politici na jaře slíbili, že situaci napraví. Příjezdová silnice ale stále připomíná rozježděnou polní cestu. „Říkali, že to bude hotové do konce října letošního roku. Ale není, prý na to nejsou peníze,“ konstatuje obyvatel Noviny Milan Eger. „Nevím, jak se přes zimu budeme dostávat z obce nebo do obce,“ dodává jeho žena Anna.  

Zástupci kraje vysvětlují, že opravu příjezdové cesty komplikovaly nejasné vlastnické vztahy. „Obecně platí, že pod mnohými komunikacemi jsou různí majitelé. Záleželo proto na tom, jak dobře si to vedl pozemkový úřad. V Sokolově byly v tomto případě problémy,“ vysvětluje náměstek karlovarského hejtmana Petr Navrátil. 

Kraj už se s radnicí domluvil. Svou část cesty opravil a předal městu. „Na části jsme udělali asfaltový postřik a na části se to posypalo drceným kamením, což si myslím, že tomu provozu bohatě stačí,“ vysvětluje Petr Navrátil. „My jsme slíbili, že opravíme ten další větší kus. To jsme ještě neudělali, protože jsme čekali na dotaci z mikroregionu Sokolov východ a ta ještě nepřišla,“ upozorňuje starosta Sokolova Zdeněk Berka. 

Podle starosty město zatím nechalo okolí cesty vyčistit, odvodnit a vybudovalo v obci veřejné osvětlení. Starosta Sokolova předpokládá, že opravy příjezdové cesty dokončí silničáři začátkem příštího roku.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)